12 igazság, amit az étkezésről tudni kell

12 igazság, amit az étkezésről tudni kell

És most tegyük a kezünket a szívünkre. Ki nem szeretne egészségesen étkezni és élni? 

Az igazság azonban olyan, hogy a kutatások eredményei mindig változnak, és legalább a fele annak, amit a szakértők tanácsolnak, úgy egy kicsit mesébe illően hangzik. Főleg ebből az okból kifolyólag állítottuk össze az új étkezési szabályokat, amelyek valóban értelmet adnak (természetesen meg is indokoljuk), és ha ezek fognak titeket vezetni, higgyétek el, hogy egészségesebb életben lesz részetek. Gyerünk hát, és töltsük meg a pocakunkat. Ezúttal azonban bölcsen. 

1. Ne higgyetek el mindent, amit írnak

Az igazság az, hogy szinte állandóan bombázva vagyunk mindenféle állításokkal, újonnan felfedezett csodabogyókról vagy úttörő tanulmányokkal arról, hogy a Doritos (kukorica tortilla) gyógyítja a rákbetegséget.  

 12 igazság, amit az étkezésről tudni kell

Az első, amit csinálunk, hogy elmegyünk feketeáfonyát és Doritost venni, és mindezt naivan szétmixerezve egy trendi smoothiet csinálunk belőle. Mert hát ugye meg akarjuk előzni a rákbetegséget. Az, amit nem tudunk, az az, hogy ennek a próbálkozásnak mindössze 11 alanya volt, azok is laboratóriumi patkányok. A poén az egészben épp az, hogy ha valamilyen hír túl jól hangzik ahhoz hogy igaz legyen, valószínűleg nem is igaz. Legyetek nyitottak az új dolgokra, de ne felejtsetek el néha egy kicsit szkeptikusak maradni. 

2. A legjobb diéta, ha nincs is diéta

Paleo diéta, Atkins diéta, alacsony- vagy magas kalóriatartamú diéta. Egy végeláthatatlan listát találhatunk a mindenféle csípőkarcsúsító receptekről, melyek állítólagosan „Kaligula szexepilt” adnak nekünk. És mely a legjobb ezek közül a receptek közül? Egyik sem.    

12 igazság, amit az étkezésről tudni kell

David Katz doktor tanumányainak a Yale egyetemről az lett az eredménye, hogy megállapította, hogy a legsikeresebb diétákban nagyon sok közös van. A legjobb nyers dolgokat fogyasztani a természetből, lehetőleg olyanokat, amik a legkevésbé vannak feldolgozva, tehát főleg növényeket, diót, magvakat, teljes kiörlésű gabonát, lehet de nem muszáj enni, halakat, tenger gyümölcseit, tojást, sovány húst és szárnyasokat. Főleg ezek az összetevők alkotják az egészséges és kiegyensúlyozott étrendet, amelyek világszerte elismertek. 

3. …legyünk álszentek

A múltkor olvastam egy cikket a vegetáriánizmus összes pozitívumáról. Abban azt is említették, hogy a húsiparnak nagy hatása van a környezetre, a halott állatok fogyasztása számunkra rossz, és mindenféle betegséghez és rákbetegséghez vezet, és ráadásul, hogy a csirkéknek vannak érzéseik és érzik a fájdalmat. Na de ennek ellenére sem tudom elképzelni, hogyan ebédelhetnék húsmentes ételt. 

12 igazság, amit az étkezésről tudni kell

Ám a húsról másképp is gondolkodhatunk. Támogathatunk olyan hússzállítókat, akik az állatokat emberséges körülmények között tartják, ami azt jelenti, hogy nincsenek ketrecben tartva és nem etetik őket kémiával. Épp ellenkezőleg, olyan farmokról származnak, amelyeknek nagy a területük és minőségi takarmánnyal vannak etetve. Több, mint biztos, hogy az ilyen állatból származó hús egészségesebb és sokkal többet használ a testünknek. 

4. Egyetek gabonaféléket, mint a kezdet kezdetén

A bibliai időkben sokszor került a tányérra valamilyen gabonaféle, mint pl a korpa, a tönkölybúza, az amaránt, az árpa. Ezek a gabonafélék mind a nagy „come back” idejét élik, mivel ízletesek, és sokkal több tápanyagot tartalmaznak, mint a rizs, a tésztafélék vagy más feldolgozott nem teljes kiörlésű élelmiszer. Ráadásul Yotam Ottolenghi viszonteladó azt állítja: „Semmit sem ronthatunk el azon, ha megkóstoljuk ezeket a teljes kiörlésű gabonaféléket. Nem főnek meg gyorsan, és nagyon sokoldalúak. Legközelebb próbáljátok meg a rizottóban helyettesíteni a rizst valamelyikkel ezek közül, adjatok hozzá még egy kis feta sajtot, paradicsomot és egy kis chillit.” 

12 igazság, amit az étkezésről tudni kell

5. Az utolsó szó jogán

Elég, ha egy ember megmondja a nézetét és ezzel elront bármilyen ételről alkotott összesitett véleményt? Akkor hát lássuk a legvitatotabb élelmiszereket:


Vörös hús– évek múltán, ami az egészséges ellentétjének volt beállítva, az a trendi diétáknak köszönhetően (Atkins diéta, paleo étrend) az egészséges étrendhez lett sorolva. Az igazság valahol ezek között van: fehérjében, vasban és B vitaminban gazdag (szuper), de nagyon sok koleszterint tartalmaz (kevésbé szuper). Az étrendedben kapjon helyet a vörös hús is, de csak kis adagokban, jó tenyészetből és nem négyszer egy héten.  

Kel-  ez a kiváló zöldség elvesztette a népszerűségét, főleg azért, mert mindenütt jelen van. Ez azonban semmit sem változtat azon, hogy a kelnek magas a rost- és vitamintartalma. És épp ez csinál belőle elsősorban akkora nagy számot. Tehát jó étvágyat. 

 12 igazság, amit az étkezésről tudni kell

Vaj- ami a feldolgozott élelmiszereket és a telítetlen zsírokat illeti, a jó öreg vaj egyre népszerűbbé válik, mivelhogy a többi lehetőséggel szemben, ez a legkisebb rossz. Ez azt jelenti, hogy számukra jó a vaj? Hát azt biztos nem. Épp ezért nagyon kis mennyiséget egyetek belőle.

Szója- az utolsó hírek arról, hogy mennyire ártalmasak a pajzsmirigy számára, kicsit eltúlzottak. A kevésbé feldolgozott formák ( tofu, tempeh) kiváló forrásai a sovány fehérjéknek és kiválói módja annak, miképp lehet elfordulni a vörös hústól. 

Csokoládé- tanulmányok bizonyítják, hogy a csokoládé gazdag forrású antioxidáns és támogatja a kardiovaszkuláris rendszert, tehát hozzásegít a hosszú kor eléréséhez. Ám még a legsötétebb csokik a legmagasabb kakaótartalommal is nagyon sok zsírt és cukrot tartalmaznak. Épp ezért ez legyen eszetekbe, és csak módjával egyétek

12 igazság, amit az étkezésről tudni kell

Joghurt- tele van fehérjével és kalciummal, de ez az előnye elmosódik minden haló-val együtt, ami a probiotikus joghurtok körül van, amelyeknek boldog környezetet kéne kialakítaniuk az emésztőrendszeri hasznos batériumok számára. Ám eddig nem létezik semmilyen klinikailag bizonyított kapcsolódás a joghurtban található probiotikus kultúra és a gyomorban található jobb bakteriális környezet között.   

 

6. Ne higgyjétek el azt, hogy az éjjeli hűtőtámadásoktól híztok el

Nem az csinál belőletek elhízott embert, hogy mikor esztek, hanem hogy mit esztek. Mit esztek pontosan az éjszaka folyamán? Pizzát, fagyit, gabonaféléket – lehet mindet egyszerre és egy tálból, főleg ha jól be vagytok indulva. 

12 igazság, amit az étkezésről tudni kell

7. Cukor- Egyes számú ellenség 

Ha ezekből a sorokból csak egyetlen egy hasznos tanácsot kéne megfogadni, akkor legyen az, hogy: fejezd be a cukor evést, mert épp ettől hízol. És ami még rosszabb, nem hogy ettől hízol, de károsítod vele az egészséged. Ne feledjétek tehát, a cukortól lesztek elhízottak. És ez mindig is így volt. 

 12 igazság, amit az étkezésről tudni kell

A múltban, amikor a kukoricát még mint ételt termesztettük, nem mint édesitőt, a cukor természetes formában megtalálható volt a gyümölcsökben és a mézben. De a újkori ember kitalálta hogyan nyomja be a cukrot az étrendjébe a természetestől megkezdve ( cukrozott italok, gyümölcslevek, kenyér) egészen a kevésbé ismert formákig (kecsup, salátaöntetek). Úgy, ahogy Kim Kardashian is, úgy a cukor is mindenütt ott van, és épp ezért ahogy az lenni szokott, mindig többet és többet akarunk belőle.  

A megoldás, amely nagy önfegyelmet követel, abban rejlik, hogy kevesebb cukrot kell enni, sokkal kevesebbet. És mi történik, ha nem tesztek igy? Az inzulintermelés, amely a testben a cukrot energiára bontja le, rohamosan csökkeni fog a nagymértékű fogyasztás miatt. Ekkor diagnosztizálják a cukorbetegséget. Ez azt jelenti, hogy az iPhonen beállithatod a figyelmeztetőt az inzulin injekció beadására, az öregedésed rohamosan meggyorsul, és egy szép napon az orvosod a rossz véráramlás miatt bejelenti, hogy le kell vágni az egyik lábad. De igen, egész nyugodtan rendlej még egy édességet magadnak, hisz az csak egy láb… Ez a jelenet természetesen már-már hihetetlennek tűnő ( nem hogy most valaki közületek pánikrohamot kap), ami azért nem azt jelenti, hogy irreális.   

12 igazság, amit az étkezésről tudni kell

 

8. Ne hagyd magad becsapni egy hazug reklámmal

Az Annals of International Medicine állitása szerint némely multivitamoknak nincs is semmilyen egészségre hasznos előnye. Azt irták az eset le van zárva. Ám menjünk egy kicsit tovább. Egy kanadai kutatócsoport letesztelt 44 növényi hatóanyagú kiegészitőt, és arra jöttek rá, hogy a háromnegyede nem is tartalmazott semmilyen kulcsfontosságú anyagot, amely a cimkén volt reklámozva. Megtalálhatjátok a placebo osztályon a legnagyobb gyógyszergyártó cégekben.  

9. Tévhit: napi 5 étkezés beinditja az anyagcserédet

Ez egy olyan tanács, amelyet az edződ ad neked, mialatt ő az kockahasával feszit: „Ha több fát teszel a tüzre, erősebben fog égni.” Az igazság azonban az, hogy a testedet végképp nem érdekli, hogy három vagy öt kis adagot eszel, vagy minden 7 percben beleharapsz valamibe. Ettől függetlenül mindig egyformán fogod égetni a kalóriákat.

 12 igazság, amit az étkezésről tudni kell

10. Fedezd fel a zöldség varázsát

Amanda Cohen séf egy New Yorki vegatáriánus étteremből azt állitja: „Az emberek fintorogtak a zöldségtől, mert csak egyféle módját tanulták meg az elkészitésének. Nekem olyan nézetem van, hogy a zöldségekhez ugyanúgy kellene hozzáálni, mint a húshoz. Rántsátok ki, grillezzétek meg, vagy füstöljétek meg. Sok ember elfigyel a püré fölött, de próbáljatok meg meghámozni és kettévágni egy tököt, szedjétek ki a magjait, kenjétek meg egy kis olivaolajjal és sóval, majd pedig úgy 20 percig süssétek közepes lángon. Az ize édes lesz, és hasonlitani fog a húshoz, az sült ize miatt.”

11. Gondolkodjatok, mielőtt isztok

Vörös bor-  emlékeztek még a rezveratrol esetére, amely egy természetes antioxidáns, és köztudottan az antioxidáns tulajdonságok erősitik a szivet, segitenek a rákbetegségen és mi örökké élni fogunk? Ez talán egy kicsit el lett túlozva. A tudósok azonban a mai napig is azt gondolják, hogy napi 1-2 pohár bor egészséges.  

Viz- kétségkivűl az egészséges italok győztese, örökkön örökké.

Sör- még mindig tele van szénhidráttal, ám némely tanulmány kimutatta, hogy a csökkentett kalóriatartalmú sör (ultra-light) az edzés utáni folyadékpótlásra ugyanolyan jó, mint a viz. De azért igy sem kell a táskátokat egészen tele pakolni a sok dobozos sörrel. 

 12 igazság, amit az étkezésről tudni kell

Kávé- a régi tévhitek (meggátolja a növekedést, szivrohamot okoz) már a múlté. A tudomány csak abban biztos, hogy növeli a figyelem arányát. Ugyanúgy segithet a májbetegségeknél, a Parkinson kórnál és a cukorbetegségnél. 

Mandulatej-  tele van vitaminokkal és egészséges zsirokkal. Egyértelműen a király az áltejek között.

Sportitalok- számos előnyük van, ám gondoljatok arra, mennyi cukrot tartalmaznak. 

Tehéntej-  sok zsirt tartalmaz, összefüggésbe hozzák némely rábetegséggel, és elég magas százalékban szenvednek laktózintoleranciában. Hát alkossatok ti magatok véleményt. 

 

12. Az étel nem egy játék a számokkal

Egészségesen étkezni nem valami matematikai feladat. A fehérjéket ne grammokban számoljátok, ne jegyezzétek föl mennyi B3 vitamint vittetek be. Egyszerűen csak egyetek több egészségesen és a földből kitermelt ételt. Élvezzétek a minőségi kiegyensúlyozott étrendet, de ne legyetek magatokhoz túl szigorúak, ha néha (!) megesztek valami kevésbé egészségeset. 

12 igazság, amit az étkezésről tudni kell

Azt gondolom, hogy a 12. étkezésről szóló pont ezt a cikket tökéletesen bezárta. Erősen hiszem, hogy a lehető legjobbat fogjátok ebből kihasználni, és ha tetszett a cikkünk, akkor egy megosztással a barátaitokkal is ismertetitek ezt. 

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük