Aminosavak - Folyadék

Aminosavak egy aminosavakat tartalmazó termékkategória, amelyek minden fehérje alapvető építőkövei, az izmok és más testszövetek pedig fehérjékből állnak. Az aminosavak számos alapvető funkciót töltenek be a szervezetben, beleértve a hormonok és enzimek termelését. Ezek elengedhetetlenül fontosak az izomtömeg növekedéséhez és regenerálódásához, az emésztéshez, a tápanyagok felszívódásához és sok más fontos folyamathoz.

 Show more

Kiknek valók az aminosavak?   

Minden egyes aminosavnak megvan a maga speciális szerepe a szervezetben, ezért is készül belőlük táplálékkiegészítő. Van köztük olyan, mint például a BCAA, ami elsősorban a regenerálódást szolgálja, sőt, edzés közben energiaforrásként is jó. Mások az izomtömeg építésére valók. Ez az EAA kategóriáját takarja, ahová a BCAA is tartozik. Ezeket elsősorban olyan egyéneknek szánják, akik az izomtömegük növekedését és védelmét szeretnék maximalizálni. Egyéb aminosavak, mint például az arginin vagy a citrullin, az izmok vérkeringéséhez köthetők, ami javíthatja az általános sportteljesítményt.

Az aminosavakban gazdag táplálékkiegészítőknek a sport és a testmozgás területén kívül is van hasznuk. A teanin a koffeinnel például szinergikus hatásba lép, így az a hatását fokozatosabban fejti ki. A karnozin, amely természetes módon az izmokban és az agyban fordul elő, antioxidáns tulajdonságai miatt értékelik. Tirozin hozzájárul a pajzsmirigy hormonok szintéziséhez, valamint az adrenalin vagy a dopamin szintéziséhez. Az aminosavak így alkalmasak sportolók és más olyan emberek számára, akik kifejezetten valamelyik egészségügyi területet szeretnék támogatni.           

Az aminosavak osztályozása 

Az aminosavakat leggyakrabban két csoportra osztják: esszenciális és nem esszenciális. 

 • Az esszenciális aminosavakat a szervezet nem tudja természetes úton előállítani, ezért azokat táplálékból és táplálékkiegészítőkből kell bevinni. 
 • A nem esszenciális aminosavakat az egészséges emberi szervezet általában képes magától előállítani. Egyes esetekben azonban néhányuk nélkülözhetetlenné válhat, és külső forrásból kell őket biztosítani. Ez főként a növekedés időszakában fordul elő, amikor intenzív stressz ér bennünket, vagy ha megterhelő sporttevékenységekkel terheljük a testet. 

A komplex táplálékkiegészítők általában mindkét kategóriából tartalmaznak aminosavakat, hogy a lehető legszélesebb spektrumú jótékony hatást érjék el. Összesen 8 esszenciális aminosav van, amely csoportot gyakran "EAA"-ként rövidítenek, és az ide sorolt termékek célja, hogy segítsenek fenntartani ezeknek a létfontosságú anyagoknak a megfelelő szintjét a szervezetben.  

A  BCAA kategória olyan termékeket foglal magában, amely elágazó láncú aminosavakat kínál. Pontosabban, ebbe a csoportba tartozik a valin, a leucin és az izoleucin. Ezek előnye, hogy fogyasztásuk után általában sokkal gyorsabban lebomlanak, ami azt jelenti, hogy energiaforrásként szolgálhatnak az éppen dolgozó izmok számára. Épp emiatt népszerű megoldás az izomtömeg edzés közbeni védelmére, mivel a szervezet nem bontja le az izomszövetet az energiaellátáshoz (katabolikus folyamat). Sőt, inkább fokozza az izomregenerációs folyamat (anabolikus folyamat) hatékonyságát, ha edzés utáni összetevőként fogyasztjuk, például egy fehérjeitalban. 

Az arginin és a glutamin szintén fontos aminosavak, és nem csak a sportolók számára. Gyakran átkerülnek a nélkülözhetetlen kategóriába, mivel a megerőltető fizikai aktivitás hatására szintjük radikálisan lecsökkenhet, ami azt jelenti, hogy pótolni kell őket. Az arginin a szervezetben a nitrogén-oxid (NO) termelés kulcsfontosságú összetevője. Közvetlenül részt vesz az értágulásban és a megfelelő vérkeringésben, ami úgy jelentkezik, hogy az oxigén és más tápanyagok hatékonyabban jutnak be az izmok munkája során. A glutamin viszont az emésztőrendszer és az immunrendszer sejtjeinek energiaforrása.

Az Egyéb aminosavak segíthetnek optimalizálni a  cisztein, tirozin vagy a glicin bevitelét. Az aktív egyének különösen értékelni fogják a citrullin-malát, amely a szervezetbe jutva argininné alakul át, hozzájárulva a hatékonyabb vérkeringéshez, ez pedig fokozhatja a sportteljesítményt. Ezek mindegyike fogyasztható kapszula, tabletta vagy por formájában, amely edzés előtti vagy utáni turmixként is jó.

Ha többet szeretnél megtudni az aminosavak hatásairól, olvasd el a cikkünket Aminosavak: Osztályozásuk, Funkciójuk a Testben, Hatásuk a Sportteljesítményre és a Legjobb Forrásaik.

 Mutass kevesebbet

9 Tétel

per page
Növekvő sorrendbe
Kategória
 • Komplex aminosavak (3)
 • BCAA (7)
Gyártó
 1. GymBeam (3)
 2. Nutrend (2)
 3. NOCCO (2)
 4. PRO!BRANDS (1)
 5. Mammut Nutrition (1)
Ízesítés
 1. karib (2)
 2. vérnarancs (1)
 3. citrus-bodza (1)
 4. citrom-lime (1)
 5. mangó-maracuja (1)
 6. narancs (1)
 7. passiógyümölcs (1)
 8. passion fruit & pinapple (1)
 9. menta-eper (1)
 10. ízesítetlen (1)
 11. erdei gyümölcs (1)
 12. kékszőlő (1)
 13. miami (1)
 14. vérnarancs del sol (1)
 15. juicy melba (1)
 16. mango del sol (1)
Csomagolás (g)
 1. 1430 g (4)
Csomagolás (ml)
 1. 330 ml (5)
 2. 1000 ml (3)
 3. 24 x 330 ml (3)
 4. 500 ml (2)
 5. 250 ml (1)
 6. 24 x 250 ml (1)
Állag
 1. Por (52)
 2. Kapszula (34)
 3. Tabletta (14)
 4. Folyadék (9)
 5. rágótabletta (1)
Összetétel
 1. Keverék (9)
Termék kategóriája
Termékcímkék
 1. Vegan (3)
 2. SPRING 50% (2)
 3. Best Seller (1)
Ár
Szűrés
Vegetáriánus (7)
Vegán (5)
Gluténmentes (9)
Laktózmentes (8)
BIO (9)
GMO mentes (5)
Mesterséges édesítő mentes (1)
Műanyag csomagolás mentes (4)
Aszpartám mentes (9)
 1. Moxy Power+ Energy Drink 330 ml - GymBeam
  MOXY Power+ Energy Drink 330 ml - GymBeam
  87%
  87 % (155)
  490Ft -tól
 2. MOXY daily+ - GymBeam
  MOXY daily+ 330 ml – GymBeam
  94%
  94 % (33)
  490Ft -tól
 3. Moxy bcaa+ Energy Drink 250 ml - GymBeam
  MOXY bcaa+ Energy Drink 250 ml - GymBeam
  94%
  94 % (214)
  490Ft -tól
 4. Amino Power Liquid - Nutrend
  Amino Power Liquid – Nutrend
  100%
  100 % (3)
  8390 Ft
 5. BCAA 330 ml - NOCCO
  BCAA - NOCCO
  0%
  0% (0)
  790Ft -tól
 6. BCAA Liquid - Nutrend
  BCAA Liquid - Nutrend
  100%
  100 % (7)
  3790 Ft -tól
 7. Amino Liquid - Mammut
  Amino Liquid - Mammut Nutrition
  73%
  73 % (3)
  4590 Ft -tól
 8. AminoPro aminosavak - PRO!BRANDS
  AminoPro aminosavak - PRO!BRANDS
  94%
  94 % (22)
  690Ft
 9. BCAA + - NOCCO - 330 ml
  BCAA + - NOCCO
  0%
  0% (0)
  790Ft

9 Tétel