Vitaminok és ásványi anyagok

 

vitaminok és ásványi anyagok elengedhetetlenek a szervezet helyes működéséhez és feladatuk, hogy kiegészítsék a vitaminok és ásványi anyagok tápértékének hiányát az étrendben. Ezt okozhatja a nem elegendő vitaminbevitel vagy akár a pszichai és fizikai leterhelésből eredő stressz is. A fogyasztásuk előnye főleg az, hogy ki vannak adagolva, igy pontosan annyit visztek be, amennyire a szervezetnek szüksége van. Ebben a kategóriában a következőket találjátok meg: a multivitaminok-komplex vitaminok, B vitamin, C vitamin, D vitamin, E vitamin, ZMA és ZMB, omega 3 zsírsavak, ásványi anyagok

olvasd tovább

VITAMINOK

A vitaminok elengedhetetlenek a helyes anyagcsere működéshez, de főleg mert támogatják az immunrendszert. A vitaminhiány, vagyis a hipovitaminózis komoly betegségeket okozhat, akár még halált is. A másik oldalon, a hipervitaminózis sincs rendben, de ez az állapot szinte lehetetlen. A vitaminokat 2 alap csoportra oszthatjuk, és azt zsírban oldódó vitaminokra  - A, D, E, K vitaminok. Épp ezeknél a vitaminoknál következhet be a már említett hipervitaminózis, mivel nem választódnak ki a vizelet által. A másik csoport a vízben oldódó vitaminok - B és C vitaminok. Ennél a csoportnál szinte lehetetlen a túladagolás, mivel nagyon könnyen kiválasztódnak a szervezetből. 


A legismertebb vízben oldódó vitaminok

C vitamin

A C vitamin vagy más néven aszkorbinsav a legnépszerűbb vitamin. Vízben oldódó és vékonybél felső és középső részéből szívódik fel a vérbe. A C vitamin fogyasztásával a test elegendő mennyiségű C vitamint vesz fel, és a fölösleges a vizelettel ürül ki a szervezetből. Épp ezért nem lehet túladagolni.


B csoportú vitaminok

A B vitaminok a vízben oldódó vitaminok közé tartoznak. A test nem raktározza el őket, így nem történik túladagolás, mivel ha többlet alakul ki, az kiválasztódik a testből. Ide tartoznak a B1-B17 vitaminok. A hiányuk fáradtságot, bőrproblémákat, emésztési gondokat és alvászavarokat okoz. Minden B vitamint megtalálunk a B komplexben, és az tartalmaz inozitolt, kolint és folsavat is. A B-komplex elhasználtsága főleg az egyén egészségi állapotától függ.


B1 vitamin

A B1 vitamin, azaz tiamin ebből a csoportból elsőként volt felfedezve. A szervezet egyszerre csak 30 mg-ot képes ebből a vitaminból feldolgozni, épp ezért fontos folyamatosan pótolni azt. Ám minél nagyobb a szénhidrát bevitel, annál fontosabb a B1 vitamin pótlása, mivel a szénhidrátot energiává alakítja át. A hiánya idegrendszeri betegséget vonhat maga után, ún. beri-beri betegséget. 

 

B2 vitamin 

A B2 vitamin, más néven riboflavin, növekedési vitamin. A megsemmisítése a fény által történik. Befolyásolja a vas és energia anyagcseréjét, és ráadásul bizonyított, hogy akinél hiány van belőle, az hajlamosabb a vérszegénységre.  

 

B3 vitamin 

A B3 vitamin, más néven niacin, vagy nikotinsav, a legstabilabb vitamin a B csoportú vitaminok közül. A kozmetikai iparágban is kihasználhatják. A hiánya csak ritkán mutatkozik meg, de a következményei közé tartozik a pellagra és a vérszegénység. 

B6 vitamin 

A B6 vitamin, más néven piridoxin, ugyanúgy mint a B2, fény hatására elveszíti a hatását. A mennyiségét az antikoncepciós tabletták szedése, az alkohol fogyasztás és a dohányzás befolyásolja. Segít védeni a sejteket a génmutációtól és résztvesz az aminosavak anyagcseréjében. 

 

B9 vitamin

A B9 vitaminnak, vagy más néven folsavnak, nagy hatása van a magzat fejlődésében az embrionális stádiumban. A hiánya ráadásul vetéléshez vagy koraszüléshez vezethet. A test ezt a vitamint csak a B12 vitaminnal együtt képes kihasználni. 

 

B12 vitamin

A B12 vitamin, vagy más néven cianokobalamin, a B csoportú vitaminok közül utolsóként lett felfedezve, ám pótolhatatlan a vörös vértestek termelésénél. A gyakori alkohol fogyasztásnál vigyázni kell a pótlására, mert az alkohol rontja a felszívódását.

 

A legismertebb zsírban oldódó vitaminok

D vitamin

A D vitamin (kalciferol) a zsirban oldódó vitaminok közül való. Ez a vitamin csak néhány élelmiszerben van jelen, de a napsugarak és az UV sugarak által magunkhoz vehetjük. 


E vitamin 

Az E vitamin, más néven tokoferol a zsirban oldódó vitaminok közé sorolható. Úgy is ismert, mint hozzáaadott összetevő a kozmetika termékekben. A szervezet nem képes saját maga előállitani, ezért be kell vinni a szervezetbe. Ám a levegővel érintkezve elveszlenek a hatásai. Számos élelmiszerben megtalálható, épp ezért csak nagyon ritkán jutunk el a kritikus hiányhoz.

 

Komplex vitaminok és multivitaminok

A multivitaminok vagy komplex vitaminok olyan vitaminokat foglalnak magukba, amelyeknek az a feladatuk, hogy különböző vitaminokkal és ásványi anyagokkal töltsék ki azt a tápanyaghiányt. Ezek az űrök a nem elegendő vitamin- és ásványi anyag hiány miatt, a fizikai aktivitás és a stressz miatt alakulnak ki. Épp ezért megfelelő megoldás lehet az egyensúly megtartása és az immunrendszer erősítése. A komplex vitaminok egyik nagy előnye az, hogy a pontos szükséges és ajánlott mennyiségű napi adagnyi vitamint és ásványi anyagot tartalmazzák. 

A komplex vitaminok vagy multivitaminok mindkét nemnek ajánlott, ám léteznek nemtől függő vitaminok is. Ez a felosztás azért jött létre, mert a nőknek és férfiaknak is más az anyagcseréjük, a bevitt anyagokat a testük másképp dolgozza fel, és az a tény is fontos, hogy a nőknek különböző mennyiségű vitaminra van szükségük, mint a férfiaknak. Épp ezért különböztetünk meg női és férfi vitamnokat.  

 

Vitaminok nőknek

A nőknek való vitaminok pótolják a nőknél a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat. Minden szükséges mennyiségű vitaminkomplexet tartalmaz, amelyek elengedhetetlenek a szervezet működéséhez, a fizikai és pszichikai kondició javítása, a zsírégetés gyorsítása és végezetül az immunrendszer erősítése. Tekintettel arra, hogy ezek a vitaminkomplexek speciálisan nőknek és az ő igényeiknek vannak kifejlesztve. Leggyakrabban olyan vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, mint a B9, C, E, D, K vitaminok, ill. béta-karotin, magnézium, kálcium, cink, vas, jód és omega 3 zsírsavak. A megfelelő vitaminok kiválogatásánál figyelembe kell azt is venni, hogy épp milyen élethelyzetben van a nő. A változókor idején egy nőnek teljesen más vitaminokat kell pótolnia, mint mikor terhes, annak ajánlatos a már említett vitaminokat fogyasztani, és ugye ne feledkezzen meg a B6 és B12 vitaminokról sem.

 

Vitaminok férfiaknak

A férfiak számára szintén vannak kifejlesztve vitamin komplexek a tápértékhiány pótlására és a szervezet stabilitásának megtartására. A férfiak sokszor nem figyelnek a vitamin- és ásványi anyag pótlásra, ami miatt sokkal hamarabb lesznek betegek. A férfiaknak különböző mennyiségű vitaminra és ásványi anyagra van szükségük, mint a nőknek és sokszor különös hangsúlyt fektetnek a férfi termékenységre vagy az izomtömeg növekedésre. A férfi vitaminok legtöbbször olyan összetevőket tartalmaznak, mint a B-komplex, A, C, E, D vitaminok, magnézium, króm, biotin, kolin, pantoténsav és omega 3 zsírsavak.  


ÁSVÁNYOK

Az ásványokat 3 csoportra oszthatjuk fel. Makroösszetevők, amelyekre nagyobb mennyiségben van szükségünk, mikroösszetevők, másnéven nyomelemek, amelyekből csak nagyon kevés szükséges, és ultranyomelemek, amelyekből a szervezetnek csak nagyon kevés is elég. 

 

Ásványi mikroösszetevők

A mikroösszetevők, azaz a nyomelemek közé tartoznak azok az elemek tartoznak, amelyekre a szervezetnek csak kisebb mennyiségben van szüksége. Ide tartoznak a cink, vas, jód, szelén, mangán, réz, fluór, króm és mások.

Cink

A cink a nyomelemek közé tartozik és szuper tápanyagként van feltüntetve, amely az izmokban, a csontokban, a bőrön, a vesében, a hasnyálmirigyben, a szemben és a férfiaknál a prosztatában koncentrálódik. A hiánya jelentős egészségügyi gondokat okoz és elég jelentősen megmutatkozik a külsőn is. A hiányának következményei közé tartozik az is, hogy nehezebben gyógyulnak be a sebek, nagyobb hajlamosság a megfázásra, bőrproblémák, májrendellenességek, vagy rossz látás a gyenge fényviszonyok között. A hatásai közé tartozik a sebek és hegek gyógyulása, a pattanások és bőrproblémák kezelése, az immunrendszer karbantartása, az emésztőrendszer segítése, a pH szabályozása, a csontozat növekedésének és formázásank elősegítése, az egészséges köröm és haj megtartása, a máj védelme, a fertőzések elnyomása, a koncentrációs zavarok gyógyítása, az inzulinszint szabályozása. 


Vas

A vas a legfontosabb mikroösszetevők közé tartozik, és egyike az elengedhetetlenül fontos elemeknek a szervezetben. Lényeges része a hemoglobinnak, tehát a hiánya vérszegénységet okozhat. Amennyiben a vas tartalékok elégségesek a testben, támogatják az életképességet, az immunrendszer funkcionalitását és az éles intelektualitást. Ám épp ellenkezőleg, ha a vas hiányzik a szervezetből, akkor csökken a vörös vértestek száma és ezzel a hemoglobin tartalom is, gyengeséget, fáradtságot, fejfájást vagy erős szívverést érezhettek. A fokozottabb bevitelre a fiataloknak, a nőknek és a terhes nőknek kell jobban odafigyelniük.    

 

Jód

A jódot a mikroösszetevőkhöz soroljuk és a szervezetben kb 20 és 50 mg jód található, ebből kb 25% a pajzsmirigyben. Épp ezért fontos a helyes pajzsmirigy működéshez, amely szabályozza a gyerekek növekedését, a szaporodást,  az izmok és idegek funkcióját, a fehérjék és zsírok felszívódását. Fontos a tiroxin termeléshez is. Az egyik nagy előnye a jódnak a jó felszívódása a testbe, mert a bevitt mennyiségnek majdnem a 100%-a fel is szívódik. A hiányánál a pajzsmirigy megnagyobbodik és struma alakul ki.

 

Szelén

A szelén épp ezért, mint antioxidáns nem elhanyagolható és nélküle az emberi szervezet nem is nőne, nem szaporodna, a máj nem teljesítené a funkcióját és nem termelődnének a fontos hormonok sem. A jód elengedhetetlen a pajzsmirigy helyes működéséhez, de az egészséges bőrhöz, hajhoz és a jó látáshoz is. Az emberi testben leginkább a mirigyek szöveteiben, a vesében és májban fordul elő. A hiánya az immunrendszer romlásával mutatkozik, a rákbetegségek nagyobb előfordulásával, szívbetegségekkel, de bőrproblémákat, izomgyengeséget és fáradtságot is okoz.  

 

Ásványi makroösszetevők

Az ásványi makroösszetevők közé olyan ásványi anyagok tartoznak, mint a foszfor, magnézium, klór, foszfor, kálium, nátrium és kén, amelyeket a testbe nagy mennyiségben kell bevinni.

Magnézium

A magnézium a legfontosabb sejten belüli ásvány, amely nélkülözhetetlen számos testi funkció működéséhez, mint az idegimpulzusok, a fog kialakulása, vagy a csontok- és izmok összehúzódása. Ezenkívül fontos még az idegeknek, a sejtekbe szállítja a cukrot és segít a cukor energiává való átalakításánál is. Az ajánlott napi adagja kb. 300 mg, és ettől függ a további ásványok felszívódása is, mint pl. a kalciumnak, és ez úgy, hogy főleg a túlzott lerakódást akadályozza meg.  

 

Kalcium

A kalcium a legfontosabb ásványok közé tartozik a testben. Az alap összetevője a fogaknak és csontoknak, és 99%-uk ebben termelődik, a többi pedig szabadon kötött az anyagcserében. Ez az ásvány pótolhatatlan a sejtek működéséhez, az izomösszehúzódásokhoz, az idegimpulzusokhoz és a véralvadáshoz. Az elegendő kalciumbevitelre főleg a vegáknak és a laktózintoleranciában szenvedőknek kellene leginkább figyelniük. 

 

Kálium

A kálium az alkalikus fémek csoportjába sorolandó, és a testben a sejteken belül raktározódik, 86%-át alkotja a sejteknek. Ez az ásvány számos biokémiai folyamathoz szükséges, és a hiánya roncsolja az ideg- és szívműködést. A káliumnak egyensúlyban kell lenni a nátriummal, és ezt kb. 2:1 arányban. A megnövekedett szükséglet főleg a nagyobb folyadékveszteségnél mutatkozik meg.

 

Nátrium

A nátrium a makroösszetevők közé tartozik, és azoknak, akiknek nincs problémájuk a vérnyomásukkal, az ajánlott napi bevitt adag 5-15 g/nap. Ez amúgy az életmódtól is függ. Leggyakrabban só formájában jut be a szervezetbe, épp ezért kell odafigyelni a bevitt mennyiségre. A hiánya étvágytalansággal, súlycsökkenéssel jár, ám csökken a fehérje- és zsírszintézis is, fáradtság, fejfájás, depresszió és izomgörcsök is előfordulhatnak. 

elrejteni a leírást
terméket
Tételek 1-90-ig. Össz: 90
1 2 3 4 5 6 7 8
Új
Multivitamin Performance Pro-Pack 30 tasak - Cutler Nutrition

10 190,00 Ft

7 490,00 Ft

Új
Opti Men - Optimum Nutrition

5 690,00 Ft - tól

Új
Euro Vitamins 120 tab - Scitec Nutrition

2 790,00 Ft

2 590,00 Ft

Új
Vitality Complex 60 kapsz. - Activlab

2 390,00 Ft

2 090,00 Ft

Vitality Complex 60 kaps - ActivlabVitality Complex 60 kaps - ActivlabVitality Complex 60 kaps - Activlab
Vitality Complex 60 kapsz. - Activlab
Új

2 390,00 Ft

2 090,00 Ft

Új
Daily Formula 100 tab - Universal Nutrition

3 390,00 Ft

2 490,00 Ft

Új
Animal Pak Powder 342 g - Universal Nutrition

12 990,00 Ft

12 590,00 Ft

Animal Pak 44 zacskó - Universal Nutrition

16 990,00 Ft

10 890,00 Ft

Új
Multi Pro 30 tasak - Scitec Nutrition

8 290,00 Ft

5 490,00 Ft

Új
ZMB 6 60 kapsz - Scitec Nutrition

3 490,00 Ft

2 790,00 Ft

ZMB 6 60 kapsz - Scitec NutritionZMB 6 60 kapsz - Scitec Nutrition
ZMB 6 60 kapsz - Scitec Nutrition
Új

3 490,00 Ft

2 790,00 Ft

Új
C vitamin 1000 mg - Gym Beam

1 090,00 Ft - tól

Új
ZMA - ActivLab

2 290,00 Ft - tól

Új
Electroactive 20 tab - ActivLab

890,00 Ft

690,00 Ft

Új
Essentials Calcium-Magnesium 100 tabl- Scitec Nutrition

2 790,00 Ft

1 990,00 Ft

Új
Daily Vita-min 90 tabl - Scitec Essentials

4 490,00 Ft

4 090,00 Ft

Új
Run & Bike Electrolytes 700 ml - ActivLab

690,00 Ft

590,00 Ft

Új
Animal Flex ízületvédő 44 pakk - Universal Nutrition

16 990,00 Ft

8 490,00 Ft

Új
ZEN 120 kapsz - ActivLab

6 790,00 Ft

4 790,00 Ft

Zen
ZEN 120 kapsz - ActivLab
Új

6 790,00 Ft

4 790,00 Ft

Új
Vitamin D3 2500 IU - GymBeam

1 090,00 Ft - tól

Új
E-vitamin 100 kaps - Scitec Nutrition

4 490,00 Ft

3 090,00 Ft

E-vitamin - scitecE-vitamin - scitecE-vitamin - scitecE-vitamin - scitec
E-vitamin 100 kaps - Scitec Nutrition
Új

4 490,00 Ft

3 090,00 Ft

Új
Koenzim Q10 60 kaps - GymBeam

3 090,00 Ft

2 090,00 Ft

Coenzyme Q10 - GymBeam
Koenzim Q10 60 kaps - GymBeam
Új

3 090,00 Ft

2 090,00 Ft

Új
B Complex vitamin 100 tabl - Universal

4 490,00 Ft

3 390,00 Ft

Új
Animal Omega 30 pak - Universal Nutrition

12 290,00 Ft

10 590,00 Ft

Animal Omega 30 pak - Universal NutritionAnimal Omega 30 pak - Universal NutritionAnimal Omega 30 pak - Universal NutritionAnimal Omega 30 pak - Universal Nutrition
Animal Omega 30 pak - Universal Nutrition
Új

12 290,00 Ft

10 590,00 Ft

Új
Ginkgo Biloba 100 tabl - Scitec Nutrition

3 390,00 Ft

1 990,00 Ft

Új
Vitamin D3 250 kapsz - Scitec Nutrition

3 090,00 Ft

2 090,00 Ft

Új
Flexactive 20 tab - ActivLab

990,00 Ft

890,00 Ft

Új
Koenzim Q10 100 kapsz - Scitec Nutrition

2 790,00 Ft

1 990,00 Ft

Új
ZMB6 - GymBeam

1 790,00 Ft - tól

C Vitamin Powder - GymBeam

2 190,00 Ft - tól

Új
Selenium 100 tab - Scitec Nutrition

2 090,00 Ft

1 290,00 Ft

Új
D3+K2 Vitamin 30 kapsz. – All Nutrition

1 690,00 Ft

1 390,00 Ft

Új
MagB6 Active 30 kaps - All Nutrition

1 390,00 Ft

1 090,00 Ft

Új
Tribu ZMA 90 tab - Amix

6 790,00 Ft

5 490,00 Ft

Tribu ZMA 90 tab Amix
Tribu ZMA 90 tab - Amix
Új

6 790,00 Ft

5 490,00 Ft

Új
Colostrum 1000 mg 100 kaps - Amix

6 490,00 Ft

5 590,00 Ft

Colostrum 1000 mg 100 kaps - AmixColostrum 1000 mg 100 kaps - Amix
Colostrum 1000 mg 100 kaps - Amix
Új

6 490,00 Ft

5 590,00 Ft

Új
Lucky Feeling 60 kapsz. - Goldfield

11 890,00 Ft

10 190,00 Ft

Lucky Feeling Goldfield
Lucky Feeling 60 kapsz. - Goldfield
Új

11 890,00 Ft

10 190,00 Ft

Új
D3 Vitamin 2000 60 kapsz - All Nutrition

1 690,00 Ft

1 390,00 Ft

Vit D3 2000 60 kaps All Nutrition
D3 Vitamin 2000 60 kapsz - All Nutrition
Új

1 690,00 Ft

1 390,00 Ft

Új
Omega 3, 90 kapsz - SFD

Kiárusítva

Új
Cink 120 kaps - ESN

Kiárusítva

Új
Cink 100 tab - GymBeam

Kiárusítva

Új
ZMA 120 tabl - Nutrend

Kiárusítva

Új
Omega 3 - GymBeam

Kiárusítva

terméket
Tételek 1-90-ig. Össz: 90
1 2 3 4 5 6 7 8
Kategóriák
Gyártó+
Kiszerelés+
Ízek+
Ár
Ft509
Ft12531