Vitaminok és ásványi anyagok

 

Vitaminok és ásványi anyagok

Vitaminok és ásványi anyagok

vitaminok és ásványi anyagok elengedhetetlenek a szervezet helyes működéséhez és feladatuk, hogy kiegészítsék a vitaminok és ásványi anyagok tápértékének hiányát az étrendben. Ezt okozhatja a nem elegendő vitaminbevitel, vagy akár a pszichikai és fizikai leterhelésből eredő stressz is. A fogyasztásuk előnye főleg az, hogy ki vannak adagolva, így pontosan annyit visztek be, amennyire a szervezetnek szüksége van. Ebben a kategóriában a következőket találjátok meg: multivitaminok vagy komplex vitaminok, B vitamin, C vitamin, D vitamin, komplex ásványi anyagok, ZMA és ZMB, omega zsírsavak, ásványi anyagok.

Mutass többet

Vitaminok

A vitaminok elengedhetetlenek a helyes anyagcsere működéshez, mivel támogatják az immunrendszert. A vitaminhiány, vagyis a hipovitaminózis komoly betegségeket okozhat, akár még halált is. A másik oldal, a hipervitaminózis sem jó, de ez az állapot szinte lehetetlen, hogy fellépjen. A vitaminokat 2 alap csoportra oszthatjuk, az egyik a zsírban oldódó vitaminok  - A, D, E, K vitaminok. Épp ezeknél a vitaminoknál következhet be a már említett hipervitaminózis, mivel nem választódnak ki a vizelet által. A másik csoport a vízben oldódó vitaminok - B és C vitaminok. Ennél a csoportnál szinte lehetetlen a túladagolás, mivel nagyon könnyen kiválasztódnak a szervezetből. 


A legismertebb vízben oldódó vitaminok

C vitamin

A C vitamin vagy más néven aszkorbinsav a legnépszerűbb vitamin. Vízben oldódó és vékonybél felső és középső részéből szívódik fel a vérbe. A C vitamin fogyasztásával a test elegendő mennyiségű C vitamint vesz fel, a fölösleg a vizelettel ürül ki a szervezetből. Épp ezért nem lehet túladagolni.


B csoportú vitaminok

A B vitaminok a vízben oldódó vitaminok közé tartoznak. A test nem raktározza el őket, így nem történik túladagolás, mivel ha többlet alakul ki, az kiválasztódik a testből. Ide tartoznak a B1-B17 vitaminok. A hiányuk fáradtságot, bőrproblémákat, emésztési gondokat és alvászavarokat okoz. Minden B vitamint megtalálunk a B komplexben, és az tartalmaz inozitolt, kolint és folsavat is. A B-komplex elhasználtsága főleg az egyén egészségi állapotától függ.


B1 vitamin

A B1 vitamint, azaz tiamint ebből a csoportból elsőként fedezték fel. A szervezet egyszerre csak 30 mg-ot képes ebből a vitaminból feldolgozni, épp ezért fontos folyamatosan pótolni azt. Ám minél nagyobb a szénhidrát bevitel, annál fontosabb a B1 vitamin pótlása, mivel a szénhidrátot energiává alakítja át. A hiánya idegrendszeri betegséget vonhat maga után, ún. beri-beri betegséget. 

 

B2 vitamin 

A B2 vitamin, más néven riboflavin, növekedési vitamin. A megsemmisítése a fény által történik. Befolyásolja a vas és energia anyagcseréjét, ráadásul bizonyított, hogy akinél hiány van belőle, az hajlamosabb a vérszegénységre.  

 

B3 vitamin 

A B3 vitamin, más néven niacin, vagy nikotinsav, a legstabilabb vitamin a B csoportú vitaminok közül. A kozmetikai iparágban is kihasználhatják. A hiánya csak ritkán mutatkozik meg, de a következményei közé tartozik a pellagra és a vérszegénység. 

 

B6 vitamin 

A B6 vitamin, más néven piridoxin, ugyanúgy mint a B2, fény hatására elveszíti a hatását. A mennyiségét az antikoncepciós tabletták szedése, az alkohol fogyasztás és a dohányzás befolyásolja. Segít védeni a sejteket a génmutációtól és részt vesz az aminosavak anyagcseréjében. 

 

B9 vitamin

A B9 vitaminnak, vagy más néven folsavnak, nagy hatása van a magzat fejlődésében az embrionális stádiumban. A hiánya ráadásul vetéléshez vagy koraszüléshez vezethet. A test ezt a vitamint csak a B12 vitaminnal együtt képes felhasználni. 

 

B12 vitamin

A B12 vitamint, vagy más néven cianokobalamint, a B csoportú vitaminok közül utolsóként fedezték fel, ám pótolhatatlan a vörös vértestek termelésénél. A gyakori alkohol fogyasztásnál vigyázni kell a pótlására, mert az alkohol rontja a felszívódását.

 

A legismertebb zsírban oldódó vitaminok

D vitamin

A D vitamin (kalciferol) a zsírban oldódó vitaminok közül való. Ez a vitamin csak néhány élelmiszerben van jelen, de a napsugarak és az UV sugarak által magunkhoz vehetjük. 


E vitamin 

Az E vitamin, más néven tokoferol a zsírban oldódó vitaminok közé sorolható. Úgy is ismert, mint hozzáadott összetevő a kozmetikai termékekben. A szervezet nem képes saját maga előállítani, ezért be kell vinni a szervezetbe. Ám a levegővel érintkezve elvesznek a hatásai. Számos élelmiszerben megtalálható, épp ezért csak nagyon ritkán jutunk el a kritikus hiányhoz.

 

Komplex vitaminok és multivitaminok

A multivitaminok vagy komplex vitaminok olyan vitaminokat foglalnak magukba, amelyeknek az a feladatuk, hogy különböző vitaminokkal és ásványi anyagokkal töltsék ki a tápanyaghiányt. Ezek az űrök a nem elegendő vitamin- és ásványianyag hiány miatt, a fizikai aktivitás és a stressz miatt alakulnak ki. Épp ezért megfelelő megoldás lehet az egyensúly megtartására és az immunrendszer erősítésére. A komplex vitaminok egyik nagy előnye az, hogy a pontos, szükséges és ajánlott mennyiségű napi adagnyi vitamint és ásványi anyagot tartalmazzák. 

A komplex vitaminok vagy multivitaminok mindkét nemnek ajánlottak, ám léteznek nemtől függő vitaminok is. Ez a felosztás azért jött létre, mert a nőknek és férfiaknak is más az anyagcseréjük, a bevitt anyagokat a testük másképp dolgozza fel, és az a tény is fontos, hogy a nőknek eltérő mennyiségű vitaminra van szükségük, mint a férfiaknak. Épp ezért különböztetünk meg női és férfi vitaminokat.  

 

Vitaminok nőknek

A nőknek való vitaminok pótolják a nőknél a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat. Minden a szükséges mennyiségű vitamin komplexet tartalmazza, amelyek elengedhetetlenek a szervezet működéséhez, a fizikai és pszichikai kondíció javítása, a zsírégetés gyorsítása és végezetül az immunrendszer erősítése érdekében. Ezek a vitamin komplexek speciálisan nőknek és az ő igényeiknek vannak kifejlesztve. Leggyakrabban olyan vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, mint a B9, C, E, D, K vitaminok, ill. béta-karotin, magnézium, kalcium, cink, vas, jód és omega-3 zsírsavak. A megfelelő vitaminok kiválogatásánál figyelembe kell azt is venni, hogy épp milyen élethelyzetben van a nő. A változókor idején egy nőnek teljesen más vitaminokat kell pótolnia, mint mikor terhes, akkor ajánlatos a már említett vitaminokat fogyasztani, és ne feledkezzen meg a B6 és B12 vitaminokról sem.

 

Vitaminok férfiaknak

A férfiak számára szintén vannak kifejlesztve vitamin komplexek a tápértékhiány pótlására és a szervezet stabilitásának megtartására. A férfiak sokszor nem figyelnek a vitamin- és ásványi anyag pótlásra, ami miatt sokkal hamarabb lesznek betegek. A férfiaknak különböző mennyiségű vitaminra és ásványi anyagra van szükségük, mint a nőknek és sokszor különös hangsúlyt fektetnek a férfi termékenységre vagy az izomtömeg növekedésre. A férfi vitaminok legtöbbször olyan összetevőket tartalmaznak, mint a B-komplex, A, C, E, D vitaminok, magnézium, króm, biotin, kolin, pantoténsav és omega-3 zsírsavak.  


ÁSVÁNYOK

Az ásványokat 3 csoportra oszthatjuk fel. Makroösszetevőkre, amelyekre nagyobb mennyiségben van szükségünk, mikroösszetevőkre, más néven nyomelemek, amelyekből csak nagyon kevés szükséges, és ultra nyomelemekre, amelyekből a szervezetnek csak nagyon kevés is elég. 

 

Ásványi mikroösszetevők

A mikroösszetevők, azaz a nyomelemek közé tartoznak azok az elemek, amelyekre a szervezetnek csak kisebb mennyiségben van szüksége. Ide tartoznak a cink, vas, jód, szelén, mangán, réz, fluór, króm és mások.

Cink

A cink a nyomelemek közé tartozik és szuper tápanyagként van feltüntetve, amely az izmokban, a csontokban, a bőrön, a vesében, a hasnyálmirigyben, a szemben és a férfiaknál a prosztatában koncentrálódik. A hiánya jelentős egészségügyi gondokat okoz és elég jelentősen megmutatkozik a külsőn is. A hiányának következményei közé tartozik az is, hogy nehezebben gyógyulnak be a sebek, nagyobb a hajlamosság a megfázásra, bőrproblémákra, májrendellenességekre, vagy rossz látásra a gyenge fényviszonyok között. A hatásai közé tartozik a sebek és hegek gyógyulása, a pattanások és bőrproblémák kezelése, az immunrendszer karbantartása, az emésztőrendszer segítése, a pH szabályozása, a csontozat növekedésének és formázásank elősegítése, az egészséges köröm és haj megtartása, a máj védelme, a fertőzések elnyomása, a koncentrációs zavarok gyógyítása, az inzulinszint szabályozása. 


Vas

A vas a legfontosabb mikroösszetevők közé tartozik és egyike az elengedhetetlenül fontos elemeknek a szervezetben. Lényeges része a hemoglobinnak, tehát a hiánya vérszegénységet okozhat. Amennyiben a vas tartalékok elégségesek a testben, támogatják az életképességet, az immunrendszer funkcionalitását és az éles intellektualitást. Ellenkező esetben, ha a vas hiányzik a szervezetből, akkor csökken a vörös vértestek száma és ezzel a hemoglobin tartalom is, gyengeséget, fáradtságot, fejfájást vagy erős szívverést érezhettek. A fokozottabb bevitelre a fiataloknak, a nőknek és a terhes nőknek kell jobban odafigyelniük.    

 

Jód

A jódot a mikroösszetevőkhöz soroljuk és a szervezetben kb. 20 és 50 mg jód található, ebből kb 25% a pajzsmirigyben. Épp ezért fontos a helyes pajzsmirigy működéshez, amely szabályozza a gyerekek növekedését, a szaporodást, az izmok és idegek funkcióját, a fehérjék és zsírok felszívódását. Fontos a tiroxin termeléshez is. Az egyik nagy előnye a jódnak a jó felszívódása a testben, mert a bevitt mennyiségnek majdnem a 100%-a fel is szívódik. A hiányánál a pajzsmirigy megnagyobbodik és struma alakul ki.

 

Szelén

A szelén épp ezért, mint antioxidáns nem elhanyagolható és nélküle az emberi szervezet nem is nőne, nem szaporodna, a máj nem teljesítené a funkcióját és nem termelődnének a fontos hormonok sem. A jód elengedhetetlen a pajzsmirigy helyes működéséhez, de az egészséges bőrhöz, hajhoz és a jó látáshoz is. Az emberi testben leginkább a mirigyek szöveteiben, a vesében és májban fordul elő. A hiánya az immunrendszer romlásával mutatkozik, a rákbetegségek nagyobb előfordulásával, szívbetegségekkel, de bőrproblémákat, izomgyengeséget és fáradtságot is okoz.  

 

Ásványi makroösszetevők

Az ásványi makroösszetevők közé olyan ásványi anyagok tartoznak, mint a foszfor, magnézium, klór, foszfor, kálium, nátrium és kén, amelyeket a testbe nagy mennyiségben kell bevinni.

Magnézium

A magnézium a legfontosabb sejten belüli ásvány, amely nélkülözhetetlen számos testi funkció működéséhez, mint az idegimpulzusok, a fog kialakulása, vagy a csontok- és izmok összehúzódása. Ezen kívül fontos még az idegeknek, a sejtekbe szállítja a cukrot és segít a cukor energiává való átalakításánál is. Az ajánlott napi adagja kb. 300 mg, és ettől függ a további ásványok felszívódása is, például a kalciumé, ami főleg a túlzott lerakódást akadályozza meg.  

 

Kalcium

A kalcium a legfontosabb ásványok közé tartozik a testben. Az alap összetevője a fogaknak és csontoknak, és 99%-uk ebben termelődik, a többi pedig szabadon kötött az anyagcserében. Ez az ásvány pótolhatatlan a sejtek működéséhez, az izom-összehúzódásokhoz, az idegimpulzusokhoz és a véralvadáshoz. Az elegendő kalciumbevitelre főleg a vegáknak és a laktóz intoleranciában szenvedőknek kellene leginkább figyelniük. 

 

Kálium

A kálium az alkalikus fémek csoportjába sorolandó és a testben a sejteken belül raktározódik, 86%-át alkotja a sejteknek. Ez az ásvány számos biokémiai folyamathoz szükséges és a hiánya roncsolja az ideg- és szívműködést. A káliumnak egyensúlyban kell lenni a nátriummal, kb. 2:1 arányban. A megnövekedett szükséglet főleg a nagyobb folyadékveszteségnél mutatkozik meg.

 

Nátrium

A nátrium a makroösszetevők közé tartozik, azoknak, akiknek nincs problémájuk a vérnyomásukkal, az ajánlott napi bevitt adag 5-15 g/nap. Ez egyébként az életmódtól is függ. Leggyakrabban só formájában jut be a szervezetbe, épp ezért kell odafigyelni a bevitt mennyiségre. A hiánya étvágytalansággal, súlycsökkenéssel jár, ám csökken a fehérje- és zsírszintézis is, fáradtság, fejfájás, depresszió és izomgörcsök is előfordulhatnak.

elrejt
Csökkenő sorrendbe
Oldalanként
View as Rács Lista

1-30
termék a 71 - ból

Oldal
Vásárlási beállítások
Gyártó
  • ActivLab 4 termék
  • All Nutrition 6 termék
  • Amix 1 termék
  • BSN 1 termék
  • Diet Food 1 termék
  • Gym Beam 14 termék
  • Nutrend 2 termék
  • Optimum Nutrition 2 termék
Kiszerelés
 1. Vitality Complex multivitamin - Gym Beam
  Értékelés:
  Vélemények 88% (5)
  Aktuális ár 1 690 Ft - tól
 2. Premium Omega 3 250 ml - GymBeam
  Értékelés:
  Vélemények 100% (1)
  Aktuális ár 2 690 Ft
 3. Opti Men - Optimum Nutrition
  Értékelés:
  Vélemények 0% (0)
  Aktuális ár 5 090 Ft - tól
 4. Euro Vitamins 120 tab - Scitec Nutrition
  Értékelés:
  Vélemények 0% (0)
  Aktuális ár 2 550 Ft
 5. C vitamin 1000 mg - Gym Beam
  Értékelés:
  Vélemények 100% (2)
  Aktuális ár 850 Ft - tól
 6. Daily Formula 100 tab - Universal Nutrition
  Értékelés:
  Vélemények 0% (0)
  Aktuális ár 2 490 Ft
 7. Mutivitamin Vitaminall - All Nutrition
  Értékelés:
  Vélemények 0% (0)
  Aktuális ár 1 790 Ft - tól
 8. Omega 3 - GymBeam
  Értékelés:
  Vélemények 95% (4)
  Aktuális ár 1 680 Ft - tól
 9. ZMB6 - GymBeam
  Értékelés:
  Vélemények 87% (3)
  Aktuális ár 1 390 Ft - tól
 10. Ca-Zn-Mg 60 tab - GymBeam
  Értékelés:
  Vélemények 0% (0)
  Aktuális ár 1 390 Ft
 11. ZMB 6 60 kapsz - Scitec Nutrition
  Értékelés:
  Vélemények 0% (0)
  Aktuális ár 3 410 Ft
 12. C Vitamin Powder - GymBeam
  Értékelés:
  Vélemények 0% (0)
  Aktuális ár 2 090 Ft - tól
 13. Daily Vita-min 90 tabl - Scitec Essentials
  Értékelés:
  Vélemények 20% (2)
  Aktuális ár 4 090 Ft
 14. Animal Flex ízületvédő 44 pakk - Universal Nutrition
  Értékelés:
  Vélemények 92% (43)
  Aktuális ár 9 560 Ft
 15. B-Komplex vitamin 120 tabl - GymBeam
  Értékelés:
  Vélemények 0% (0)
  Aktuális ár 1 340 Ft
 16. Multi Pro 30 tasak - Scitec Nutrition
  Értékelés:
  Vélemények 100% (1)
  Aktuális ár 5 590 Ft
 17. Beta Carotene 90 kapsz - Scitec Nutrition
  Értékelés:
  Vélemények 0% (0)
  Aktuális ár 1 690 Ft
 18. Vitamin D3 2000 IU - GymBeam
  Értékelés:
  Vélemények 73% (3)
  Aktuális ár 1 090 Ft - tól
 19. E Vitamin 60 kapsz - GymBeam
  Értékelés:
  Vélemények 0% (0)
  Aktuális ár 1 680 Ft
 20. Vas 120 kapsz - GymBeam
  Értékelés:
  Vélemények 0% (0)
  Aktuális ár 1 340 Ft
 21. OMEGA 3, 100 kapsz - Scitec nutrition
  Értékelés:
  Vélemények 0% (0)
  Aktuális ár 3 030 Ft
 22. Koenzim Q10 60 kaps - GymBeam
  Értékelés:
  Vélemények 0% (0)
  Aktuális ár 2 090 Ft
 23. Cink 100 tab - GymBeam
  Értékelés:
  Vélemények 0% (0)
  Aktuális ár 1 430 Ft
 24. Magnézium citrát - GymBeam
  Értékelés:
  Vélemények 100% (1)
  Aktuális ár 2 020 Ft - tól
 25. Anticramp 120 kapsz - Nutrend
  Értékelés:
  Vélemények 0% (0)
  Aktuális ár 3 340 Ft
 26. Ginkgo Biloba 100 tabl - Scitec Nutrition
  Értékelés:
  Vélemények 0% (0)
  Aktuális ár 2 550 Ft
 27. ZMA 120 tabl - Nutrend
  Értékelés:
  Vélemények 0% (0)
  Aktuális ár 6 020 Ft
 28. Vitamin D3 250 kapsz - Scitec Nutrition
  Értékelés:
  Vélemények 0% (0)
  Aktuális ár 2 180 Ft
 29. Flexactive 20 tab - ActivLab
  Értékelés:
  Vélemények 0% (0)
  Aktuális ár 530 Ft
 30. ZMA - ActivLab
  Értékelés:
  Vélemények 0% (0)
  Aktuális ár 4 690 Ft - tól
Mutass több terméket
Csökkenő sorrendbe
Oldalanként
View as Rács Lista

1-30
termék a 71 - ból

Oldal