C vitamin - Folyadék

C vitamin egy olyan kategória, amely számos terméket foglal magába, amelyek különböző mennyiségű C-vitamint (aszkorbinsavat) tartoznak. A C-vitamin avízben oldódó vitaminok közé tartozik, amelyek az emberi szervezetben látják el funkciójukat. Ha valaki a szükségesnél többet vesz be ebből a vitaminból, szervezete megbirkózik vele, és a felesleges mennyiséget kiüríti. Ennek a vitaminnak az a hátránya, hogy az emberi szervezet nem tudja nagy mennyiségben elraktározni, ezért rendszeresen pótolni kell.

 Show more

A koncentrált kiegészítők mellett a paprika és a citrusfélék is kiváló forrásai ennek a vitaminnak. Ennek a vitaminnak a hiánya volt jellemző például a 15. században az egyhangú, többnyire húsalapú étrendet folytató tengerészekre. Ma már nem fenyeget bennünket ilyen mértékben a hiánya, hiszen ezt a vitamint hatékonyan tudjuk pótolni táplálékkal vagy táplálékkiegészítőkkel tabletták, kapszulák, pezsgőtabletták, gumicukorkák, cseppek, spray-k vagy olajok formájában. Jelenleg a liposzómás vitaminokat tartják a legjobban felszívódó formának.

Az ebbe a kategóriába tartozó táplálékkiegészítők tipikus képviselői:

Mi a C-vitamin feladata a szervezetben?

A C-vitamin hatással van az immunrendszerre, az idegrendszerre és az elmére. Ezenkívül részt vesz a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelmében és a fáradtság csökkentésében. Emellett a vas megfelelő felszívódásához és a kollagén (a kötőszöveteket alkotó fő fehérje) képződéséhez is szükséges. Ez fontos például a bőr vagy a fogak, csontok, porcok és erek megfelelő működése szempontjából.

Mennyi az ajánlott napi beviteli érték a C-vitaminból?

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (továbbiakban EFSA) módszertanának és a Német Táplálkozási Társaság (továbbiakban DACH) referenciaértékeinek megfelelő ajánlott napi bevitel egy átlagos felnőtt számára.

 • Irányadó napi beviteli érték az EFSA és a DACH alapján: 95 mg nők esetében, 110 mg férfiak esetében

 

Milyen formában szedhető a C-vitamin?

 • Kapszula és tablettanem kell semmit előkészíteni, csak lenyelni.
 • Pezsgőtabletta –általában kiváló ízű, és a hidratáció változatosabbá tételére szolgálhat.
 • Por állagú keverékhasonlóképpen, mint pezsgőtabletta remekül kiegészítheti a hidratációt, ha ízesítjük vele a vizet.
 • Rágótablettanagyszerű íze van, és a nap bármely szakaszában el lehet rágcsálni.
 • Cseppek –nagy előnye, hogy könnyű bevenni. Emellett gyors felszívódásával is kitűnik.

Még több érdekes információt találhattok a C-vitaminról a következő cikkünkben: C-vitamin: minden, amit tudnod kell róla, mielőtt túl késő nem lesz.

Ha szeretnétek többet megtudni a vitaminokról, felosztásukról, funkciójukról, az irányadó napi beviteli értékekről, valamint a hiány és felesleg jeleiről, ne hagyjátok ki a következő cikkünket: Átfogó útmutató a vitaminokhoz: mire jók, honnan lehet tudni, hogy mikor kevés és mennyit kell bevenni?

 Mutass kevesebbet

1 Tétel

per page
Növekvő sorrendbe
Gyártó
 1. OstroVit (1)
Csomagolás (ml)
 1. 30 ml (1)
Állag
 1. Tabletta (5)
 2. Kapszula (4)
 3. Por (3)
 4. rágótabletta (3)
 5. pezsgőtabletta (2)
 6. Folyadék (1)
Összetétel
 1. Tiszta forma (1)
Termék kategóriája
Termékcímkék
 1. Vegan (1)
Szűrés
Vegetáriánus (1)
Vegán (1)
Gluténmentes (1)
Laktózmentes (1)
BIO (1)
GMO mentes (1)
Mesterséges édesítő mentes (1)
Műanyag csomagolás mentes (1)
Aszpartám mentes (1)
 1. Vitamin C drops - OstroVit
  Nincs raktáron
  C-vitamin Drops – OstroVit
  100%
  100 % (2)

1 Tétel