Omega zsírsavak

 

Az Omega 3 zsírsav, esszenciális, tehát az emberi szervezet nem képes önállóan előállítani, ezért fontos az étrendből vagy étrend-kiegészítőkből felvenni azt. Számos funkciója van, köztük az is, hogy antioxidáns hatású, javítja az agyi funkciókat, a figyelmet, az emlékezőtehetséget, gyulladáscsökkentő tulajdonságai is vannak és csökkentik a koleszterinszintet, szinten tartja a vérnyomást és megelőzi a cukorbetegséget. Fontos kiegészítők, mert a hiányuk káros hatásokat okozhat. 

olvasd tovább

Néhány nemzetet figyelve, pl az eszkimók, akik nagyobb mennyiségű halat fogyasztanak, megállapítható, hogy némely betegségek, mint pl. a szívroham, az érelmeszesedés sokkal kisebb arányban fordulnak elő, mint az európai népességnél. Ugyanúgy az eszkimók nagyon kevés szénhidrátot visznek be, ezzel ellenben sokkal több fehérjét és zsírt. Épp az omega 3 zsírsavak fontosak az ún. prosztglandin termelésénél, ami egy hormonhoz hasonló anyag, amely szabályozza az erek tágítását, befolyásolja a gyulladásos reakciókat és egyéb folyamatokat. Ha ezek a prosztglandinok az omega 6 zsírsavból alakulnak ki, akkor nagyon agresszívek és a hatása nem elégséges.  

Az omega-3 az omega-6 zsírsavval együtt  a telített zsírsavak közé tartozik, esszenciálisak, ami azt jelenti, hogy a test nem képes őket egyedül előállítani, és ezért muszáj, hogy étrenddel jusson be a szervezetbe. A szám azt jelenti, hogy a zsírsav melyik láncán található az első kettős szénkötés. Az omega-3 zsírsavak leginkább a tengeri halakban van jelen, és jelentősen kevesebb, mintegy nem elegendő mennyiség található meg belőle a szervezetünkben.  

 

Az omega-3 zsírsavak forrásai:

• szardínia, makréla, lazac, hering
• lenmagok
• dió
• szója - repce


Omega-3 zsírsavak és előnyeik

• javítják a szívmködést és csökkentik a szív-érrendszeri megbetegedések kockázatát,
• csökkentik a cukorbetegség kockázatát,
• szabályozzák a vérnyomást és a koleszterinszintet a vérben,
• segítik az immunrendszert,
• javítják az agyműködést és csökkentik a demenció kockázatának kialakulását,
• gyerekeknél enyhítik a figyelemzavar- hiperaktivitás jeleit,
• gyógyítják a depressziót és a bipoláris affektív zavart,
• javítják az állapotot és csökkentik a degeneratív betegségek jeleit (Parkinson),
• csökkentik a koraszüléseket, néhány nappal meghosszabítják a terhességet így az újszülöttek egészségét,
• védik a DNA-t az UV sugárzás okozta sérülésektől és csökkentik a rákbetegség kialakulásának kockázatát,
• csökkentik a lupusz jeleit akár 50%-kal,
• fizikai megterhelés után növelik a nitrogén-oxidok termelését (NO), amivel gyorsítják az ATP regenerálódását, javítja a fizikai teljesítményt és a kitartást és gyorsítják az izmok regenerálását, 
• a DHA hiánya stresszt és fizikai agressziót okoz, tehát a halolaj fogyasztása csökkenti a stresszt, a fizikai agresszivitást felnőtteknél de gyerekeknél is,
• csökkenti az agyvérzés kockázatát, főleg az idősebb embereknél,
• csökkenti a vérben a triglicerideket.

 

Az omega-3 zsírsav fogasztása mindenki számára nagyon fontos, aki rendszeresen nem eszik halat. Azoknak az emberek, akik legalább 1 adag halat megesznek naponta, nem szükséges az omega-3 zsírsav fogyasztása. 

elrejteni a leírást
terméket
Tételek 1-12-ig. Össz: 15
1 2 3
Új
Omega 3 - GymBeam

1 290,00 Ft - tól

Új
Animal Omega 30 pak - Universal Nutrition

12 290,00 Ft

10 590,00 Ft

OMEGA 3, 100 kapsz - Scitec nutrition

4 790,00 Ft

2 990,00 Ft

Új
100% mogyoróvaj - Gym Beam

1 990,00 Ft - tól

Új
Bio Csíráztatott lenmag 200 g - PurYa!

5 790,00 Ft

4 890,00 Ft

Új
100% Kesuvaj - GymBeam

1 990,00 Ft - tól

Új
100% Mandulavaj - GymBeam

1 990,00 Ft - tól

terméket
Tételek 1-12-ig. Össz: 15
1 2 3
Kategóriák
Gyártó+
Kiszerelés+
Ízek+
Ár
Ft1343
Ft10524