Vegán fehérjék
Vegán fehérjék

A vegán fehérjék minden vegetáriánus és vegán számára alkalmasak, amely a sportolóknak elegendő mennyiségű fehérjét és aminosavat biztosít. A fehérje bevitelt az étrendjében minden vegán sportoló megoldja, ám a mai piac már egy egész sorozatot kínál, az egyik közülük, amelyik gazdaságos is, a vegán fehérjék. Ezek a növényi eredetű fehérjék a szója fehérje, rizsfehérje, kender- és borsófehérje.
szójafehérje egy növényi eredetű fehérje, így a vegán és vegetáriánus fehérjék közé sorolandó. Egykor ez volt az elsőszámú és legjobb fehérje minden vegán és vegetáriánus számára. Teljes aminosav spektruma van, amely különböző formájú feldolgozásban érhető el, mint koncentrátum és izolátum. Ennek viszonylag magas a biológiai értéke, összehasonlítva pl. a kazeinnel. Közepes idejű a felszívódása, kb. egy óra. Összehasonlítva a tejsavó fehérjével, ennek a fehérjének valamivel kevesebb az elágazó láncú BCAA aminosav tartalma, de kétszer annyi L-glutamin és L-arginin aminosavat tartalmaz. A hátránya az, hogy okozhat allergiát, különböző allergének magas tartalmának köszönhetően.
A kender fehérje szintén növényi eredetű, egy teljes aminosav spektrummal, ám valamivel kisebb a biológiai értéke, mint más növényi forrásoknak. Közepes idejű a felszívódása és az az előnye, hogy erősíti az immunrendszert.
A borsófehérje egy forradalmi vegán fehérje, amely apró kis sárga borsóból készül. Viszonylag magas százalékban tartalmaz elágazó láncú aminosavakat, 15-20%-ban. Ugyanúgy tartalmazza az összes esszenciális aminosavat. Magas az arginin, lizin és fenil-alanin aminosav koncentrációja. Az állati eredetű versenytársaival szemben lényegesen kisebb a biológiai értéke. Az előnye azonban az, hogy jól lehet ízesíteni, ugyanakkor könnyen oldódik vízben. Ezt a fehérjét lehet a rizsfehérjével is kombinálni, amellyel kiegészítik egymás aminosav spektrumát. Természetesen ez a fehérje nincs leterhelve koleszterinnel vagy kísérő zsírral.
elrejt