Egyéb aminosavak

Egyéb aminosavak olyan termékkategória, amelyek olyan aminosavakat tartalmaznak, mint a citrullin, ornitin, taurin vagy lizin. Mindegyikük más-más szerepet tölt be a szervezetben. Van, amelyik az izomtömeg növekedéséhez és az optimális izomműködéshez kell, mások a sportteljesítményben, alvásban, stresszkezelésben, hangulatjavításban, vagy a memóriafunkciókban segítenek.

 Show more

Milyen funkciói vannak a többi aminosavnak?

A lizin azon esszenciális aminosavak közé tartozik, amelyeket szervezetünk nem képes saját maga előállítani. Ezért akár étrendből, akár táplálékkiegészítőkből kell biztosítani a bevitelét. Ez az aminosav a fehérjék egyik alapvető építőköve, amelyekből az izmok és más testszövetek képződnek. Így közvetlenül kapcsolódik hozzá az izomtömeg növekedése és védelme, ami fontos minden fizikai tevékenység vagy sportteljesítmény szempontjából. Leggyakrabban más esszenciális aminosavakkal keverve edzés utáni ital formájában.    

Az úgynevezett citrullin képes a szervezetben argininné alakulni, ami pedig a nitrogén-oxid előanyaga. Ez kulcsszerepet játszik az erek kitágításában, és ezáltal az izmok vérellátásának elősegítésében. Így tehát elősegíti a az oxigén és a tápanyagok áramlását a dolgozó izmokhoz, valamint az anyagcsere-hulladékok hatékony eltávolítását is. Ez jobb regenerálódást eredményezhet, és a citrullin miatt a teljesítményt támogató edzés előtti italok népszerű alkotórésze is.

Citrullin az argininnel és az ornitinnel együtt a karbamidciklus kulcsfontosságú része, amely részt vesz a szervezet természetes méregtelenítésében. Ezek az aminosavak részt vesznek a felesleges ammónia lebontásában, amelynek szintje például a nagy intenzitású sporttevékenység során megnő. Biztosan tudjátok már, hogy az emelkedett ammóniaszint fokozott fáradtsággal jár. Így ezek az aminosavak segíthetnek késleltetni a teljesítménycsökkenést.

A taurin az energiaitalok gyakori összetevője, mivel mind a fizikai, mind a szellemi teljesítményre hatással lehet. Természetes módon megtalálható az agyban és az izmokban, ahol fontos szerepet játszik a működésükkel kapcsolatos folyamatokban. Amikor a szellemi teljesítményről beszélünk, meg kell említeni a tirozint, amely a pajzsmirigyhormonok, valamint a dopamin és az adrenalin előanyaga. Ez a két vegyület különösen fontos stresszes helyzetek kezelésekor, a koncentráció kezelésében, de az elégedettség és a jó hangulat előidézésében is. Ez az oka annak is, hogy a tirozin egy népszerű agyserkentő. A nootropikumok az agyi funkciók, például a memória és a gondolkodás támogatására szolgálnak.

A következő az esszenciális aminosav a triptofán, amely befolyásolja a hangulatot, az elégedettségérzetet és az alvást. Ez azért van így, mert a szerotonin neurotranszmitter előanyaga, amely szorosan kapcsolódik ezekhez a területekhez.A  theanin pedig az egész testre gyakorolt nyugtató hatásáról ismert. Szinergikusan hat a koffeinnel, és még csökkentheti is a gyorsan kiváltott hatását. Ezt bizonyára azok fogják értékelni, akik érzékenyebbek a koffeinre.   

Azután a cisztein és a glicin az egyik legfontosabb antioxidáns, az úgynevezett glutation előállításához szükségesek. Ez segít megvédeni testünk sejtjeit az oxidatív stressztől. Ebben a tekintetben meg kell említenünk a karnozin aminosavat, amely antioxidáns hatással is büszkélkedhet.

Széles hatásspektrumuk miatt ezek a vegyületek a sportolóknak szánt étrend-kiegészítők népszerű összetevői, de azoknak is jók, akik szeretnék támogatni fizikai és szellemi teljesítményüket.

 Mutass kevesebbet

Termékek 31-36 36 - ból

Oldal
per page
Növekvő sorrendbe
Gyártó
  1. GymBeam (17)
  2. NOW Foods (12)
  3. OstroVit (5)
  4. ActivLab (1)
  5. Mammut Nutrition (1)
Ízesítés
  1. ízesítetlen (4)
  2. alma (1)
  3. zöldalma (1)
  4. citrom (1)
  5. citrom-lime (1)
  6. pure (1)
Csomagolás (g)
  1. 250 g (6)
  2. 200 g (4)
  3. 500 g (4)
  4. 170 g (1)
  5. 210 g (1)
  6. 300 g (1)
Tabletta
  1. 90 tabl. (1)
  2. 100 tabl. (1)
Szín
  1. shadow (24)
  2. violet (11)
  3. ivory (2)
Kapszula
  1. 90 kapsz. (10)
  2. 120 kapsz. (6)
  3. 100 kapsz. (3)
  4. 60 kapsz. (2)
Állag
  1. Kapszula (21)
  2. Por (13)
  3. Tabletta (1)
  4. rágótabletta (1)
Összetétel
  1. Tiszta forma (30)
  2. Keverék (5)
Termék kategóriája
Termékcímkék
  1. Vegan (28)
  2. Best Seller (2)
  3. SPRING 43% (2)
  4. Discount 45% (1)
  5. New (1)
  6. BIO (1)
  7. SPRING 40% (1)
Ár
Szűrés
Vegetáriánus (31)
Vegán (31)
Gluténmentes (34)
Laktózmentes (32)
BIO (1)
GMO mentes (31)
Mesterséges édesítő mentes (25)
Műanyag csomagolás mentes (1)
Aszpartám mentes (35)
  1. L-Valine - GymBeam
    L-Valin - GymBeam
    20%
    20 % (1)
    3290 Ft
  2. L-Ornithine 500 mg - NOW Foods
  3. Proline 500 mg - NOW Foods
  4. Taurine - OstroVit
    Nincs raktáron
    Taurin - OstroVit
    73%
    73 % (3)
  5. L-Methionine 500 mg - NOW Foods
    Nincs raktáron
  6. L-Theanine Double Strength 200 mg - NOW Foods
    Nincs raktáron
    L-teanin Double Strength 200 mg - NOW Foods
    40%
    40 % (1)

Termékek 31-36 36 - ból