VanaVita D vitamin

D vitamin gyártótól VanaVita egy olyan kategória, amely számos terméket foglal magába, amelyek különböző mennyiségű D-vitamint (kalciferolt) tartalmaznak. Ezt a vitamint napfény-vitaminnak is nevezik. Ennek az az oka, hogy a napsugarak beindíthatják ennek a vitaminnak a termelődését az emberi szervezetben. Hiánya a szervezetben különösen ősztől tavaszig gyakoribb, amikor az emberek több réteg ruhát viselnek és több időt töltenek bent. A D-vitaminnak két fő formája van. Pontosabban ez a D2-vitamin (ergokalciferol) és a D3-vitamin (kolekalciferol).

 Mutass többet

Az ergokalciferol növényi eredetű és biológiailag kevésbé hasznosítható. A D3-vitamin főleg állati eredetű. Az egyetlen kivétel a zuzmóból készült kolekarciferol, amely a legjobban felszívódó növényi eredetű D3-vitamin. A vitaminnak ez a formája értékesebb az emberi szervezet számára, mivel hatékonyabban tudja növelni a vér D-vitamin-szintjét.    

Az étrendben a D-vitamin fő forrásai a gombák, makréla, szardínia, tonhal vagy halolaj. Azonban fogyaszthatjátok tabletta, kapszula, pezsgőtabletta, gumicukorka, csepp, spray vagy olaj formájában is.

Mi a D-vitamin feladata a szervezetben?

A D-vitamin részt vesz a szervezet sejtosztódásában. Ezenkívül az immunitás megfelelő működését, az egészséges fogakat, csontokat és izmokat is befolyásolja. Ugyanakkor hozzájárul a kalcium és a foszfor megfelelő felszívódásához is, ami szintén a csontok megfelelő működéséhez kapcsolódik. Ez különösen fontos az idős emberek számára, akiknél nagyobb az esés és a csonttörés kockázata.

Mennyi az ajánlott napi D-vitamin-bevitel?

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (továbbiakban EFSA) módszertanának és a Német Táplálkozási Társaság (továbbiakban DACH) referenciaértékeinek megfelelő ajánlott napi bevitel egy átlagos felnőtt számára.

 • Irányadó napi beviteli érték az EFSA alapján: 15 μg
 • Irányadó napi beviteli érték a DACH alapján: 20 μg (a nap UV-sugárzásából származó endogén képződés hiányában)

A következő cikkünkből még több információt tudhattok meg a D-vitaminról és annak jelentőségéről: D-vitamin és minden, amit tudnod kell róla

Milyen formában szedhető a D-vitamin?

 • Kapszula és tablettanem kell semmit előkészíteni, csak lenyelni.
 • Rágótablettanagyszerű íze van, és a nap bármely szakaszában el lehet rágcsálni.
 • Cseppek és spray –nagy előnye, hogy könnyű bevenni. Emellett gyors felszívódásával is kitűnik.

Ha szeretnétek többet megtudni a többi vitaminról, felosztásukról, funkciójukról, az irányadó napi beviteli értékekről, valamint a hiány és felesleg jeleiről, ne hagyjátok ki a következő cikkünket: Átfogó útmutató a vitaminokhoz: mire jók, honnan lehet tudni, hogy mikor kevés és mennyit kell bevenni?

 Mutass kevesebbet

1 Tétel

oldalanként
Növekvő sorrendbe
Gyártó
 1. GymBeam (9)
 2. NOW Foods (5)
 3. OstroVit (4)
 4. Swanson (4)
 5. VanaVita (1)
 6. BeastPink (1)
 7. The Protein Works (1)
 8. Reflex Nutrition (1)
 9. Ölmühle Solling (1)
Szín
 1. shadow (1)
Kapszula
 1. 90 kapsz. (1)
Állag
 1. Tabletta (1)
Összetétel
 1. Keverék (1)
Termék kategóriája
Termékcímkék
 1. BIO (1)
 2. Vegan (1)
Szűrés
Vegetáriánus (1)
Vegán (1)
Gluténmentes (1)
Laktózmentes (1)
BIO (1)
GMO mentes (1)
Mesterséges édesítő mentes (1)
Műanyag csomagolás mentes (1)
Aszpartám mentes (1)
 1. BIO D3-vitamin – VanaVita
  BIO D3-vitamin – VanaVita
  60%
  60 % (2)
  5890 Ft

1 Tétel