Melyik fehérjeport érdemes választani? Tejsavófehérje koncentrátum, izolátum vagy hidrolizátum?

Melyik fehérjeport érdemes választani? Tejsavófehérje koncentrátum, izolátum vagy hidrolizátum?

Általában a tejsavófehérje-port tekintik a legnépszerűbb fehérje táplálékkiegészítőnek. És ez nem csoda. Nagyszerű fehérjeforrás, amely kiváló aminosavspektrummal rendelkezik. Ráadásul ár-érték arányban is az egyik legjobb. Ha úgy döntesz, hogy tejsavófehérjét vásárolsz, akkor meg fogsz lepődni a hatalmas választékon. Hirtelen azt látod, hogy a kínálat tele van koncentrátumokkal, izolátumokkal és hidrolizátumokkal. Ez úgy hangzik, mint egy igazi kihívás, nem igaz? Csak azért, mert a címkén a tejsavófehérje felirat szerepel, még nem jelenti azt, hogy ez a legjobb fehérje a számodra. Ma megpróbálunk segíteni a választásban. Elmondjuk, hogy hogyan készülnek ezek a fehérjeporok, mi a különbség köztük, és tanácsot adunk, hogy melyik típus melyik helyzetben a legjobb.

Mi is pontosan a tejsavófehérje és mit tartalmaz?

A tejsavófehérje a tehéntejből származó koncentrált fehérjeforrásnak tekinthető. Alapvetően ez marad a tejből, amikor a tejsavófehérjét kivéve mindent eltávolítasz belőle. Szűrésével megszabadulsz a kazein fehérjétől, a víztől és a zsír egy részétől, valamint a laktóztól. A különböző típusú fehérjeporok ezután a szűrés vagy hidrolízis mértékében, valamint a fehérje és egyéb összetevők arányában különböznek egymástól. Hasonlóképpen, az egyes aminosavak aránya is kissé változik.

Az aminosavtartalom jobb megértése érdekében készítettünk egy táblázatot, amelyben megtalálhatod a konkrét mennyiségeket. Ezek több különböző tejsavófehérje koncentrátum átlagolásával létrejött értékek. Más típusú tejsavófehérjék, például izolátumok és hidrolizátumok esetében az aminosavtartalom általában magasabb. A szűrés és egyéb eljárások során ugyanis a tejsavókoncentrátumból eltávolítják a zsír és a laktóz egy részét, ezáltal növelve az aminosavak arányát. [1-3]

Aminosav

Aminosav mennyisége 100 g tejsavófehérje-porban

Aminosav mennyisége 30 g tejsavófehérje-porban

Izoleucin49,7 – 57,3 mg/g14,9 – 17,2 mg/g
Leucin79,8 – 106,6 mg/g23,9 – 32 mg/g
Valin18,4 – 59,3 mg/g5,5 – 17,8 mg/g
Lizin76,1 – 88,1 mg/g22,8 – 26,4 mg/g
Metionin és cisztein79,7 mg/g23,9 mg/g
Fenilalanin és tirozin58,2 mg/g175 mg/g
Treonin61,1 – 67,7 mg/g18,3 – 20,3 mg/g
Triptofán17,3 mg/g5,2 mg/g
Hisztidin7,8 – 18,7 mg/g2,3 – 5,6 mg/g
Alanin42,1 – 55,5 mg/g12,6 – 16,6 mg/g
Arginin22,0 – 27,1 mg/g6,6 – 8,1 mg/g
Glutamin141,4 – 158,4 mg/g42,4 – 47,5 mg/g
Glicin13,8 – 53,2 mg/g4,1 – 16 mg/g
Prolin46,7 – 66,6 mg/g14 – 20 mg/g
Szerin38,8 – 53 mg/g11,6 – 15,9 mg/g
Aszparaginsav94,1 mg/g28,2 mg/g

A végső tápanyagprofilt az is befolyásolja, hogy mivel iszod. Ha szeretnéd megtudni, hogy melyik folyadékkal a legjobb a fehérjeport keverni, ne hagyd ki a következő cikkünket: Vízzel vagy tejjel jobb inni a fehérjeturmixot?

Mi is pontosan a tejsavófehérje és mit is tartalmaz?

Hogyan készül a tejsavófehérje?

A tejsavófehérje tejből készül. 20% tejsavót és 80% kazeint tartalmaz. Megjegyeznénk, hogy 1 kg tejsavófehérje előállításához körülbelül 100 liter tehéntejre van szükség. A gyártási folyamat részletesebb ismertetésével segítünk ezt jobban elképzelni. [4-5]

1. A tejsavó beszerzése

A tejsavófehérje előállításához először be kell szereznie a tejsavót. Úgy képzeld el, mint egyfajta zöldessárga folyadékot. 94%-át víz alkotja, a maradék 6% pedig szárazanyag. Maga a szárazanyag főként laktózból (kb. 77%), 10%-ban fehérjéből, a fennmaradó rész pedig nem fehérjetartalmú nitrogén- és ásványi anyagokból vagy lipidekből áll. Ezt a folyadékot tehéntejből nyerik alvadással. [32-35]

2. A tejsavó feldolgozása

A tejsavót a további feldolgozása érdekében először kezelni kell. Ebben a folyamatban a kazein fehérje maradványait és a zsír nagy részét eltávolítják, hogy megakadályozzák a szűrőmembránok eltömődését. Egy másik fontos lépés a pasztőrözés (rövid távú melegítés), amely elpusztítja a nemkívánatos organizmusokat és deaktivál bizonyos enzimeket. Egyes ásványi anyagokat, amelyek negatív hatással lehetnek a folyamatra, szintén részben eltávolítanak. Az így kezelt tejsavót ezután bepárlással koncentrálják. [32-35]

3. A tejsavófehérje készítése

A fehérjepor előállításának alapvető alapanyaga a tömény tejsavó, amelyből a feldolgozás során kivonják a kazein fehérjét, valamint részben a zsírt, a laktózt és az ásványi anyagokat. Ahhoz, hogy a tejsavóból minőségi fehérjét állítsunk elő, kíméletes szűrésnek kell alávetni. A szűrés mértéke attól függ, hogy mennyire kicsi a szűrőmembránok pórusmérete. [32-35]

A szűrés lépései a tejsavófehérje előállítása során

  • mikroszűrés (a legalacsonyabb szint, amely a legolcsóbb és így a leggyakrabban használatos), amelyen belül kétféle szűrést különböztetünk meg: cross-flow (keresztáramú) vagy CFM szűrést (amelyet az ultraszűrésben is használnak) és dead-end (hagyományos) szűrést.
  • ultraszűrés
  • nanoszűrés
  • fordított ozmózis (a legmagasabb szintű szűrés)

A kapott fehérje minősége és ára az alkalmazott szűrési módszertől függ. 

Ezek a termékek érdekelhetnek:

A tejsavófehérje 7 fő előnye 

Habár a fehérjét sokan csak azok számára való táplálékkiegészítőnek tekintik, akik nagy izomzatra vágynak, ez semmiképpen sem így van. Előnyeit a diétázók, a fogyni vágyók vagy az idősek is megtapasztalhatják, akik olyan terméket keresnek, amely segíthet megerősíteni az izomzatukat és a csontozatukat. Vessünk egy pillantást a főbb előnyökre.

1. Az anyagcsere felgyorsulása

Az anyagcsere fokozódása a fehérje termikus hatásának tudható be, amely az összes makrotápanyag közül a legmagasabb.

A makrotápanyagok termikus hatása:

  • Fehérje: 20-30%, ami azt jelenti, hogy a fehérjeként bevitt 100 kcal-ból körülbelül 70-80 kcal-t használ fel a szervezet.
  • Szénhidrát: 5-10%, ami azt jelenti, hogy a szénhidrátként bevitt 100 kcal-ból körülbelül 90-95 kcal-t használ fel a szervezet.
  • Zsírok: 0-3%, ami azt jelenti, hogy a zsírként bevitt 100 kcal-ból körülbelül 97-100 kcal-t használ fel a szervezet.

Ez egyszerűen azt jelenti, hogy testünk a legtöbb makrotápanyagot a fehérje metabolizmusára használja fel. Így a fehérje fogyasztásával gyakorlatilag ingyen égetsz el több energiát, ami megkönnyítheti a fogyást. Ha napi 150 g fehérjét fogyasztunk, akár 180 kcal többletenergiát is elégethetünk. [6-8]

A fehérje nem csak a fehérjeporban található. További forrásokat találhatsz a következő cikkünkben: Ételek, amelyek megkönnyítik a fehérje beiktatását az étrendbe.

2. Fogyás és a testsúly fenntartása

Valóban sokat számít, hogy a tested 25 vagy 45%-os izomtömegű. A szervezet energiafelhasználása azonos testsúly, de eltérő testösszetétel mellett másmilyen lesz. Az izomtömeg több energiát használ fel, mint a zsírtömeg. Minél nagyobb az izomzat aránya, annál több kalóriát éget el sportolás és pihenés közben. Ez egy olyan dolog, amely nagyszerűen kihasználható, különösen fogyáskor. Valójában a fehérjepor fogyasztása erősítő edzéssel kombinálva segíthet az izomépítésben és az izmok fenntartásában.

A fogyás során különösen értékelni fogod azt a tényt is, hogy a fehérje rendelkezik a legnagyobb telítõképességgel a makrotápanyagok közül. Jobban jól leszel lakva egy komplex étel után, amely bőséges mennyiségű fehérjét tartalmaz. [9-11]

Ha többet szeretnél megtudni arról, hogy a fehérje hogyan segíthet a fogyásban, és hogyan választhatod ki a leghatékonyabbat, akkor ne hagyd ki a következő cikkünket: Hogyan válasszuk ki a legjobb fehérjeport a fogyáshoz?

És ugyanígy hasznosnak találhatod a következő cikkünket is: Hogyan változtatja meg a fehérje a nőI testet és hogyan segíti a fogyást?

A tejsavófehérje 7 fő előnye

3. Az izmok növekedése és karbantartása

Ezt a pontot biztosan nagyon várták mindazok, akik nagy bicepszre és hátra vágynak, amelyre akár egy Boeing 747-es is leszállhat. A fehérjeporban lévő fehérje elengedhetetlen az izomtömeg építéséhez. Emellett a tejsavófehérje segít a már kifejlődött izomzat fenntartásában is, amelyet egy diétázás során különösen értékelni fogsz. Ha alacsonyabb az energiabeviteled, a szervezeted hajlamos a saját tartalékaihoz nyúlni, és energiaforrásként használni azokat. És senki sem akarja elveszíteni a nehezen megszerzett izmait. A fehérjeporban rejlő lehetőségek maximális kihasználása érdekében ideális erősítő edzések mellett fogyasztani, hiszen fehérje nélkül az izmok nem nőnek. [12-13]

4. Jobb regeneráció

Vajon miért szoktak az emberek az edzőteremben gyakorlatilag közvetlenül az edzés után fehérjeturmixot inni? Mert nem naivak, és nem várják el, hogy csodával határos módon izmosodjanak. Ennek fő oka a fehérje azon képessége, hogy szinte azonnal beindítja az edzés során károsodott izomrostok regenerálódását. És mivel a szervezet a fehérjét a károsodott szövetek helyreállítására használja fel, az optimális fehérjebevitel mellett, nagy segítség lehet sérülés után is, amikor az ember igyekszik mielőbb formába lendülni. [14-15]

5. Támogatja az immunitást

Lehet, hogy ez az információ most meg fog lepni, de a fehérje az immunsejtek, például a fehérvérsejtek termelésében is kulcsfontosságú. A fehérje bevitele tehát elengedhetetlen az immunrendszerünk megfelelő működéséhez. És azt is biztosan hallottad már, hogy a belek kulcsfontosságúak az immunitásunk szempontjából. Ezért biztosan örömmel tölt majd el az információ, hogy a minőségi tejsavófehérje alfa- és béta-laktoglobulint vagy laktoferrint tartalmaz, amelyek jótékony hatással vannak a bélrendszerünk immunműködésére. Tehát ha elegendő fehérjét tartalmaz az étrended, az nagyszerű módja annak, hogy támogasd az általános egészségedet. [16]

Hogyan szabadulj meg az állandó éhségtől és sóvárgástól?

6. Az étvágy és a sóvárgás csökkenése

Te is azon nem túl szerencsések közé tartozol, akiket reggeltől estig kísért az édes és sós finomságok utáni vágy, ráadásul folyton korgó gyomor is kínoz? A rosszul felépített, fehérjehiányos étrend lehet a hibás. Ennek a makrotápanyagnak van a legnagyobb telítőereje, és így segít, hogy jóllakottnak érezd magad az étkezés után. Az optimális fehérjebevitel segíthet csökkenteni a ghrelin szintjét is, amely éhséghormonként is ismert. Ennek eredményeként ez még jobban kiemeli a fehérje azon képességét, hogy kontrollálja az éhséget és a sóvárgást. [17-20]

További tippekért, amelyek segítenek kordában tartani az éhséget és a sóvárgást, olvasd el a következő cikkünket: Hogyan lehet elűzni a folyamatos étvágyat és sóvárgást?

7. Támogatja a csontok egészségét

Ez a pont mind az aktív, mind az idős embereknek tetszeni fog, akiknek nehézségei vannak a mozgásszervi rendszerükkel. Az izomtömeg mellett a fehérje az egészséges csontozat fenntartásához is hozzájárulhat. Tanulmányok szerint bizonyos mértékig még a törések és a csontritkulás kialakulásának megelőzésében is segíthetnek. A rendszeres fizikai aktivitás, valamint az optimális fehérjebevitel elegendő kalciummalK-vitaminnal és D-vitaminnal kombinálva hatékonynak tűnik a csontok egészségének előmozdításában. Ez csak megerősíti azt a tényt, hogy minden életkorban fontos az elegendő fehérje bevitele, még tejsavófehérje formájában is. [21-23] [36-37]

Ha többet szeretnél megtudni a tejsavófehérje előnyeiről, ne hagyd ki a következő cikkünket: A tejsavófehérje és annak hatása az izomnövekedésre, a fogyásra és az egészségre.

A tejsavófehérje típusai

Nem csak egyfajta tejsavófehérje létezik. A tejsavófehérjének három alapvető típusa létezik, amelyek az előállításukban és a végső összetevőprofilban különböznek egymástól:

  1. Tejsavófehérje koncentrátum (angol rövidítése WPC – Whey Protein Concentrate)
  2. Tejsavófehérje izolátum (angol rövidítése WPI – Whey Protein Isolate)
  3. Tejsavófehérje hidrolizátum (angol rövidítése WPH – Whey Protein Hydrolysate)

Egy speciális csoportot képeznek a több összetevőből álló tejsavófehérje-porok is, amelyek válogatott vagy valamennyi típusú tejsavófehérje keverékei. Annak érdekében, hogy a céljaidnak megfelelően ki tudd választani a számodra ideális fehérjét, bontsuk le részletesebben az egyes típusokat.

1. Tejsavófehérje koncentrátum (WPC – Whey Protein Concentrate)

A tejsavófehérje koncentrátum a népszerűséget tekintve az egyik vezető helyet foglalja el. Ez elsősorban kiváló ár/teljesítmény arányának és sokoldalú felhasználásának köszönhető. Ha még nem használtál soha fehérjeport, és most keresed az elsőt, akkor a tejsavófehérje koncentrátum nagyszerű választás lehet.

Hogyan készül a tejsavófehérje koncentrátum?

A tejsavófehérje koncentrátum, mint minden más tejsavófehérje, tejből nyert savóból készül. Korábban például ioncserélő módszert alkalmaztak a feldolgozáshoz, amely viszonylag olcsó volt, de nem volt túl kíméletes a fehérjéhez. Ez fehérjefrakciót, például az alfa-laktoglobulin, a laktoferrin és hasonlók lebomlását eredményezte. Ma ezért a kíméletesebb szűrési módszereket részesítik előnyben. Ide tartozik a fent említett mikroszűrés, nanoszűrés és ultraszűrés. Ezeknek köszönhetően a fehérje lényegesen nagyobb arányban tartja meg a hasznos anyagokat és a legtöbbet nyerheted belőle. Ezenkívül a kapott port különféle módon ízesítik. Ha nem szereted az ízesítetlen opciót, választhatsz a csokoládé, vanília, sós karamell, banán és még számtalan egyéb íz közül. Szinte mindenki megtalálhatja köztük a neki tetsző ízesítést. [24]

Mennyi fehérjét tartalmaz a tejsavófehérje koncentrátum?

A tejsavófehérje koncentrátum fehérjetartalmának tartománya igen széles. Leggyakrabban 70-80%-kal találkozhatsz. Léteznek azonban olyan koncentrátumok is, amelyek lényegesen kevesebbet tartalmaznak. Például olyan koncentrátumokat is találhatunk, amelyek fehérjetartalma mindössze 35%. Mivel elsősorban fehérjeforrásként szeretnénk használni, ideális olyanokat választani, amelyekben például 75%-ban található meg ez a makrotápanyag.

Milyen gyorsan szívódik fel a tejsavófehérje koncentrátum?

A tejsavófehérje koncentrátum viszonylag gyorsan felszívódik, körülbelül 10 g/óra sebességgel. [31]

Milyen előnyökkel bír a tejsavófehérje koncentrátum?

Kinek és mikor alkalmas a tejsavófehérje koncentrátum?

  • Sportolóknak, akik izmot szeretnének építeni.
  • Erősítő sportolóknak edzés után a felépülés támogatása érdekében.
  • Erősítő edzést végző sportolók számára a nap bármely szakában, hogy kielégítsék az optimális fehérjebevitelüket. 
  • Állóképesség és egyéb sportolóknak edzés után a regeneráció elősegítése érdekében.
  • Állóképességi sportolók számára a nap bármely szakában, hogy kielégítsék az optimális fehérjebevitelüket.
  • Azoknak, akik szeretnének lefogyni.
  • Azoknak az embereknek, akik szeretnék csökkenteni az édesség utáni vágyukat és az éhségüket.
  • Bárkinek, akinek növelnie kell a fehérjebevitelét.
  • Mindazoknak, akik imádnak főzni, és szeretnék növelni az ételeik fehérjetartalmát.
  • Sérülés után lábadozóknak.
  • Bárkinek, aki szeretné szervezetét kiváló minőségű, megfizethető árú fehérjeporral ellátni.

Milyen előnyei vannak a tejsavófehérje koncentrátumnak?

  • A tejsavófehérjék közül általában ez a legolcsóbb.
  • Rendkívül sokoldalú, így sokféleképpen felhasználható. Megihatod ital formájában, hozzáadhatod az ételeidhez és így tovább.
  • Az izmosodni próbálók, valamint azok étrendjébe is beilleszthető, akik szeretnék leadni a felesleges kilókat.
  • Remek íze van. Például a tejsavófehérje hidrolizátumhoz képest nem keserű, és ha a kedvenc ízesítésedben választod, akkor biztosan nagyon elégedett leszel vele.

Milyen hátrányai vannak a tejsavófehérje koncentrátumnak? 

  • Az összes tejsavófehérje közül a koncentrátum a legalapvetőbb forma, amely nem biztos, hogy mindenkinek megfelel. Azonban továbbra is a prémium fehérjeporok közé tartozik, és minden bizonnyal az étrended funkcionális részévé fog válni. 
  • Laktózt tartalmaz, és ez miatt egyesek számára rosszul emészthető.
  • Egyesek számára az lehet a hátránya, hogy általában valamivel magasabb zsír- és cukortartalommal rendelkezik, mint az izolátum és a hidrolizátum.

2. Tejsavófehérje izolátum (WPI – Whey Protein Isolate)

A tejsavófehérje izolátum a tejsavófehérje koncentrátum továbbfejlesztett rokona. „Tisztább” összetevőprofillal rendelkezik, amelyet például a minimális laktóztartalom jellemez. A laktózt sokan kerülik különböző okok miatt. Ez tehát egy olyan fehérjepor, amelyet általában olyan sportolók keresnek, akiknek a szokásosnál többre van szükségük. Mindazonáltal határozottan nagyszerű azok számára, akik kiváló minőséget szeretnének.

Hogyan készül a tejsavófehérje izolátum? 

A tejsavófehérje izolátumot alapvetően ugyanúgy állítják elő, mint a tejsavófehérje koncentrátumot. Azonban több folyamat is vár még rá. A kapott tejsavófehérje koncentrátumot egy további szűrési lépéssel tovább dolgozzák fel.

Ezzel olyan fehérjét állítanak elő, amelynek az izolált fehérjetartalma magasabb, mint az eredeti koncentrátumé, de alacsonyabb a cukor- és zsírtartalma. A szűrési folyamat a laktóz nagy részét is eltávolítja. Átlagosan körülbelül 2 g laktózt tartalmaz 100 grammonként. Ez kiváló minőségű fehérjévé teszi, amely alkalmas a legigényesebb fogyasztók, valamint azok számára, akik tejcukor emésztési problémákkal küzdenek. [25-27]

Mennyi fehérje található a tejsavófehérje izolátumban?

A tejsavófehérje izolátum általában magasabb fehérjetartalmú, mint a tejsavófehérje koncentrátum. Általában 80% vagy több fehérjét tartalmaz.

Milyen gyorsan szívódik fel a tejsavófehérje izolátum?

A felszívódási sebesség hasonló a tejsavófehérje koncentrátuméhoz, tehát óránként 10 g körül mozog. Így viszonylag egy gyorsan felszívódó fehérjepornak tekinthetjük. [31]

Mennyi fehérje található a tejsavófehérje izolátumban?

Kinek és mikor alkalmas a tejsavófehérje izolátum?

  • Olyan sportolóknak, akik megerőltető körülmények között edzenek, és szeretnének gyorsan felépülni.
  • Fitness és testépítő versenyzőknek, akik minden gramm zsírra és cukorra odafigyelnek az étrendjükben. 
  • Testsúlycsökkentő és fenntartó diétát követő embereknek, akik nem akarnak felesleges cukrot és zsírt fogyasztani.
  • Olyan embereknek, akik  a legalacsonyabb zsír- és cukortartalommal rendelkező legjobb fogyókúrás fehérjét szeretnék.
  • Olyan személyeknek, akik nem tudják megemészteni a laktózt. 
  • Embereknek, akik a legtisztább koncentrált fehérjeforrást keresik.

Milyen előnyei vannak a tejsavófehérje izolátumnak?

  • Nagyon magas fehérjetartalma van (akár kb. 90% is lehet).
  • Még a legigényesebb fogyasztók igényeit is kielégíti.
  • Általában alacsony zsír- és cukortartalmú.
  • Laktózintoleranciában szenvedőknek is megfelelő.
  • A magasabb fehérjetartalmának köszönhetően nincs szükség  olyan nagy adag fogyasztására, mint az alacsonyabb fehérjetartalmú tejsavófehérje koncentrátumnál. A fehérjepor így hosszabb idő alatt fogy el a vásárló szempontjából.

Mi a tejsavófehérje izolátum hátránya?

  • A tejsavófehérje koncentrátumhoz képest általában drágább. 

3. Tejsavófehérje hidrolizátum (WPH – Whey Protein Hydrolysate)

tejsavófehérje hidrolizátumot „whey hydro” néven is ismerheted. Ennek azonban semmi köze a hidratáláshoz vagy bármi ehhez hasonlóhoz. A név abból a speciális gyártási folyamatból származik, amely során kiváló minőségű és jól felszívódó fehérjét állítanak elő.

Hogyan készül a tejsavófehérje hidrolizátum? 

A tejsavófehérje hidrolizátumot a tejsavófehérje koncentrátum vagy -izolátum további feldolgozásával, különösen hidrolízissel állítják elő. Ez úgy történik, hogy olyan összetevőket adnak a kezdeti fehérjéhez, amelyek enzimatikusan hasítják rövidebb peptidekre a fehérjeláncokat. Ezeket könnyebben felszívja a szervezet, mint a hosszú aminosavláncokból álló fehérjéket. Így például edzés után lehet előnyös elfogyasztani az olyan sportolóknak, akik a lehető leggyorsabban szeretnék elindítani a regenerálódási folyamatokat. Ennek az lehet például az oka, mert aznapra egy újabb edzést terveztek.

A hidrolizátumokon gyakran látni fogod a DH (Degree of Hydrolysis azaz a hidrolízis foka) jelölést is, amely egy számot is tartalmaz. Ez azt mutatja, hogy a fehérjét mennyire hasították fel. Minél nagyobb ez a szám, annál több kötés hasadt fel, így a fehérje annál gyorsabban emésztődik meg. Hogy képet kapj arról, hogy milyen értékeket érdemes választani – a lehető legmagasabb fokú hidrolízist DH32-nek nevezzük. Ha ilyen fehérjével találkozol, akkor biztos lehetsz benne, hogy ez a legjobban felszívódó változat. Találkozhatsz azonban például a DH5-tel is, ahol alacsonyabb a hasított kötések aránya. A hasadás miatt a hidrolizátum általában jó alternatíva azoknak, akik allergiásak a tehéntejfehérjére. Ez azért van, mert hidrolizálva elveszti az allergiás reakció kiváltásának lehetőségét. [28-30] [38]

Mennyi fehérjét tartalmaz a tejsavófehérje hidrolizátum?

A tejsavófehérje hidrolizátum általában 70-85% fehérjét tartalmaz.

Hogyan készül a tejsavófehérje hidrolizátum?

Milyen gyorsan szívódik fel a tejsavófehérje hidrolizátum?

A tejsavófehérje hidrolizátum a kiváló felszívódási sebességével emelkedik ki a tejsavófehérjék közül. Ez az érték általában óránként több mint 10 g. A hidrolízis mértéke például a fajlagos abszorpciós sebességet is befolyásolja.

Kinek és mikor a legalkalmasabb a tejsavófehérje hidrolizátum?

  • Extrém körülmények között edző sportolóknak, akik a maximális felépülésre törekszenek.
  • Igényes fogyasztóknak, akik még gyorsabban felszívódó fehérjét szeretnének.
  • Bárkinek, aki a lehető leggyorsabban szeretne prémium minőségű fehérjével ellátni a szervezetét.
  • Laktózérzékenyek számára (csak akkor megfelelő számukra, ha a fehérjepor tejsavófehérje izolátumból készült).
  • Azok számára, akik allergiásak a tehéntejfehérjére.

Milyen előnyei vannak a tejsavófehérje hidrolizátumnak?

  • Nagyon nagy mértékben felszívódik.
  • Gyakorlatilag edzés után azonnal beindítja a felépülési folyamatokat. 
  • Általában laktózérzékeny vagy tehéntejfehérjére allergiás emberek számára is alkalmas. Ehhez azonban olyan hidrolizátumnak kell lennie, amely tejsavófehérje izolátumból készült.

Melyek a tejsavófehérje hidrolizátum hátrányai?

  • A tejsavófehérje koncentrátumhoz és izolátumhoz képest általában drágább. 
  • Jellegzetes íze enyhén kesernyés, amely egyesek számára kellemetlen lehet.

Mi az a több összetevőből álló (többkomponensű) tejsavófehérje?

Ha már egy ideje a fehérjeporok világában mozogsz, talán észrevetted, hogy léteznek több összetevőből álló (többkomponensű) tejsavófehérje-porok is. Ahogy a neve is sugallja, ez a tejsavófehérje-por több tejsavófehérje vagy az összes típus kombinációja, amelyekről fentebb beszéltünk. Ezzel egy olyan fehérjeport hoznak létre, amely egyesíti a bizonyos típusok mind pozitív, mind negatív tulajdonságait. Ezért mindig mérlegelned kell, hogy a több összetevőből álló fehérje jobb választás-e a számodra.

Ha további információra van szükséged arról, hogy hogyan válassz fehérjét, legyen az akár növényi alapú, ne hagyd ki a következő cikkünket: Hogyan válassz megfelelő fehérjét a fogyáshoz és az izomépítéshez?

Hogyan kell a tejsavófehérjét fogyasztani?

A tejsavófehérjéből általában 0,25 – 0,3 g adagot javasolnak testsúly-kilogrammonként. Ha azonban nem akarsz a matekkal bajlódni, nem lőhetsz mellé, ha 20-40 g fehérjeport fogyasztasz. Ez többé-kevésbé egy teljes 30 g-os adagolókanálnak felel meg . A fehérjepor adag felső határát, azaz a 40 g-ot különösen azok a sportolók értékelhetik, akik egy megerőltető, teljes testet átfogó erősítő edzés után vannak, amikor a szervezetük fehérjeigénye még nagyobb. Ha érdekel a fehérjepor ajánlott adagolása, akkor annak leírását általában megtalálhatod a termék címkéjén. [39]

Ha pedig nem csak fehérjés ital formájában szeretnéd pótolni a fehérjét, akkor adj egy esélyt a fehérjeszeleteknek is. A következő cikkünkből megtudhatod, hogy hogyan választhatod ki a legjobb fehérjeszeletet: Hogyan válasszunk megfelelő fehérjeszeletet? 

Hogyan kell a tejsavófehérjét fogyasztani?

Hogyan válaszd ki a céljaidhoz megfelelő tejsavófehérjét?

Cél

Típus

FogyásTejsavófehérje koncentrátum, tejsavófehérje izolátum, tejsavófehérje hidrolizátum, többkomponensű tejsavófehérje-por
IzomnövekedésTejsavófehérje koncentrátum, tejsavófehérje izolátum, tejsavófehérje hidrolizátum, többkomponensű tejsavófehérje-por
Edzés után (főleg)Tejsavófehérje koncentrátum
Edzés után (gyorsabb regeneráció)Tejsavófehérje hidrolizátum
Ételek gazdagítása fehérjével, sütés és főzés fehérjévelTejsavófehérje koncentrátum
LaktózintoleranciaTejsavófehérje izolátum (vagy izolátumból készült tejsavófehérje hidrolizátum)
Allergia tehéntejfehérjéreTejsavófehérje hidrolizátum
Gyors snackTejsavófehérje koncentrátum, tejsavófehérje izolátum, többkomponensű tejsavófehérje

Mire kell emlékezned?

Amint láthatod, nem létezik egy mindenki számára megfelelő fehérjepor, amely minden ember számára tökéletes. Mindannyiunknak más-más követelményei vannak. Egyesek számára a fehérje kiválasztásánál a fő kritérium az ár, másoknak az íz, mások pedig csak a legmagasabb minőséggel elégednek meg. Éppen ezért a mai cikkünkben részletesen lebontottuk a tejsavófehérje különböző típusait, hogy te magad dönthesd el, hogy melyik lesz a tökéletes a számodra, a te céljaidat figyelembe véve.

Ha pedig van olyan a baráti körödben, aki a csomagolása szerint választja a tejsavófehérje-porokat, mert nem ismeri őket, ne felejtsd el megosztani vele ezt a cikkünket. 

Források:

[1] Mikael Nilsson et al. – Metabolic effects of amino acid mixtures and whey protein in healthy subjects: studies using glucose-equivalent drinks – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17413098/

[2] Séverin Sindayikengera, Wen-shui Xia, Nutritional evaluation of caseins and whey proteins and their hydrolysates from Protamex – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16421963/

[3] Whey Protein – https://examine.com/supplements/whey-protein/

[4] Hanne B Jensen et al. – Comparative proteomic analysis of casein and whey as prepared by chymosin-induced separation, isoelectric precipitation or ultracentrifugation – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22998726/

[5] Phil Kelly Manufacture of Whey Protein Products – https://www.researchgate.net/publication/330046067_Manufacture_of_Whey_Protein_Products

[6] Thermic Effect of Food – https://examine.com/topics/thermic-effect-of-food/

[7] James Hill, Wyatt, H. R., & Peters, J. C. – The Importance of Energy Balance – https://doi.org/10.17925/EE.2013.09.02.111

[8] G W Reed, J O Hill - Measuring the thermic effect of food – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8561055/

[9] Kim J. et al. – Effects of dietary protein intake on body composition changes after weight loss in older adults: A systematic review and meta-analysis. – https://doi.org/10.1093/nutrit/nuv065

[10] Westerterp-Plantenga, M. S., Lejeune et al. – High protein intake sustains weight maintenance after body weight loss in humans. – https://doi.org/10.1038/sj.ijo.0802461

[11] Waliłko, E. et al. – High-Protein or Low Glycemic Index Diet—Which Energy-Restricted Diet Is Better to Start a Weight Loss Program? – https://doi.org/10.3390/nu13041086

[12] John D Bosse et al. – Dietary protein to maximize resistance training: a review and examination of protein spread and change theories – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22958314/

[13] Eric R Helms et al. – A systematic review of dietary protein during caloric restriction in resistance trained lean athletes: a case for higher intakes – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24092765/

[14] L Russell et al. – The importance of patients' nutritional status in wound healing – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12070399/

[15] David Frankenfield – Energy expenditure and protein requirements after traumatic injury – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16998142/

[16] Beaulieu, J. et al. – Whey proteins and peptides: Beneficial effects on immune health – https://doi.org/10.2217/14750708.3.1.69

[17] Pesta et al. – A high-protein diet for reducing body fat: Mechanisms and possible caveats. – https://doi.org/10.1186/1743-7075-11-53

[18] Halton et al. – The effects of high protein diets on thermogenesis, satiety and weight loss: A critical review. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK70804/

[19] Wendy AM Blom et al. – Effect of a high-protein breakfast on the postprandial ghrelin response – https://academic.oup.com/ajcn/article/83/2/211/4649849?login=true

[20] Manuela P G M Lejeune et al. – Ghrelin and glucagon-like peptide 1 concentrations, 24-h satiety, and energy and substrate metabolism during a high-protein diet and measured in a respiration chamber – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16400055/

[21] Jean-Philippe Bonjour – Dietary protein: an essential nutrient for bone health – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16373952/

[22] Marian T. Hannan et al. – Effect of Dietary Protein on Bone Loss in Elderly Men and Women: The Framingham Osteoporosis Study – https://asbmr.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1359/jbmr.2000.15.12.2504

[23] Commission Regulation (EU) No 432/2012 of 16 May 2012 establishing a list of permitted health claims made on foods, other than those referring to the reduction of disease risk and to children’s development and health – http://data.europa.eu/eli/reg/2012/432/oj

[24] WHEY PROCESSING – https://dairyprocessinghandbook.tetrapak.com/chapter/whey-processing

[25] C. V. Morr et al. – Whey protein concentrates and isolates: Processing and functional properties – https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10408399309527643

[26] Nissim Silanikove et al. –The Interrelationships between Lactose Intolerance and the Modern Dairy Industry: Global Perspectives in Evolutional and Historical Backgrounds – https://www.mdpi.com/2072-6643/7/9/5340/htm

[27] Cross Flow Microfiltration is considered the gold standard approach to producing whey protein – https://www.glanbianutritionals.com/en/nutri-knowledge-center/innovative-technology/cross-flow-microfiltration-cfm

[28] Shane M Rutherfurd Methodology for Determining Degree of Hydrolysis of Proteins in Hydrolysates: A Review – https://academic.oup.com/jaoac/article/93/5/1515/5655787

[29] RhichaSinha – Whey protein hydrolysate: Functional properties, nutritional quality and utilization in beverage formulation – https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814606003050?casa_token=iURxfPjthXcAAAAA:T5aVEauJtBK9N2Y93tSmzaNpnvjHk6xnDUigTDQevx52QKAa55v_DV1AerwlNjQq_xcVzyk0iQ

[30] Zhi-jie Bao et al. – Effects of degree of hydrolysis (DH) on the functional properties of egg yolk hydrolysate with alcalase – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5334225/

[31] Brad Jon Schoenfeld at. – How much protein can the body use in a single meal for muscle-building? Implications for daily protein distribution – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5828430/

[32] Pieter Walstra et al. – Dairy Science and Technology – https://www.taylorfrancis.com/books/mono/10.1201/9781420028010/dairy-science-technology-walstra-pieter-walstra-jan-wouters-tom-geurts

[33] Kadlec Pavel et al. – Technologie potravin: Co byste měli vědět o výrobě potravin

[34] Šustová K. et al. – Mlékárenské technologie

[35] Suková Irena – Syrovátka v potravinářství.

[36] Ballard, T. L at al. – Effect of protein supplementation during a 6-mo strength and conditioning program on insulin-like growth factor I and markers of bone turnover in young adults. The American Journal of Clinical Nutrition

[37] Bonjour, J.P. – Dietary protein: an essential nutrient for bone health. Journal of the American College of Nutrition.

[38] Giampietro, P.G. et al. – Hypoallergenicity of an extensively hydrolyzed whey formula. Pediatric Allergy and Immunology: Official Publication of the European Society of Pediatric Allergy and Immunology.

[39] Ralf Jäger et al. – International Society of Sports Nutrition Position Stand: protein and exercise – https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12970-017-0177-8

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük