8 hetes HIIT edzés a hatékonyabb zsírégetéshez

Elhiszitek nekünk, ha azt mondjuk, hogy kevesebb idő alatt jobb eredményt érhettek el? A megoldás a HIIT edzés! Létezhet olyan ok, ami miatt nem próbálnátok ki a HIIT edzést? Szabaduljatok meg a felesleges zsíroktól ezzel a tudósok által tesztelt edzéstervvel.

A kardió edzések körében az erősebb intenzitású intervallumban elvégzett edzés, az u.n. HIIT hatalmas újdonság a fitnessrajongók körében. Habár a HIIT-nek semmi köze a fejvadászokhoz, a testzsír mégis úgy érezheti, hogy ő van a körözési listán.

A kardió ezen formája megkülönbözteti a magas intenzitású intervallumokban (pl. sprint) illetve alacsony intenzitású intervallumokban (lassú tempójú gyaloglás)végzett gyakorlatokat, valamint a pihenést. Ez az edzésforma teljesen elfordul a megszokott, folyamatosan végzett kardiótól, amit rengetegen mérsékelt intenzitással végeznek 30-60 percig. A HIIT programjának köszönhetően a rövidtávú futásban (vagy biciklizésben, illetve bármilyen más sportban) rövid idő alatt sokkal jobb eredményt lehet elérni.

HIIT edzés a zsírégetéshez

A HIIT programot évtizedekkel ezelőtt edzők fejlesztették ki a futók hatékonyabb felkészítésének érdekében. Ebben az időben elterjedted volt a „Fartlek” edzés, ami a svéd „sebesség” (fart) és a ”játék” (lek) szó összekapcsolásával jött létre. Egyszerűbben „gyors játékot” jelent, ami kiváló módon jellemzi a HIIT edzéstervet.

Egyre több érv szól a HIIT edzésterv mellett

A kedvező eredményeknek köszönhetően, amelyeketnem hivatalos jelentésekben és publikált kutatásokban közöltek, a program egyaránt kimagasló helyet ért el a fitnessiparban. A HIIT program és a megszokottan végzett feladatok összehasonlítása során megállapították, hogy a HIIT sokkal hatékonyabb a zsírégetésben, még annak ellenére is, hogy kevesebb időt vesz igénybe.

1994-ben végezték el a Laval Egyetemen azt a kutatást, amely során bebizonyosodott, hogy a HIIT hatékonyabb zsírégetést eredményez. A kutatók megállapították, hogy a fiatal nők és férfiak, akik végigcsináltak a 15- hetes HIIT programot, jelentősen több zsírt vesztettek, mint azok, akik a megszokott, 20 hétig tartó állóképesség programot csinálták, annak ellenére, hogy a megszokott program segítségével 15 000 kalóriával többet égetett el, mint a HIIT programban résztvevők.

HIIT edzés a zsírégetéshez

Testzsírcsökkenés akár 8 hét alatt

Az East Tennessee Állami Egyetem tanulmánya 2001-ben demonstrált hasonló megfigyeléseket elhízással küzdő alanyokon, akik részt vettek a 8 hetes HIIT programban (a kísérleti alanyok a 8. hét végére megszabadultak a testzsír 2%-ától) összehasonlítva azokkal akik a folyamatosan a megszokott gyakorlatokat végezték a futógépen (a kísérleti alanyok testzsír értéke nem csökkent).

6-szor több testzsírt lehet a program segítségével veszíteni

Az Ausztrál kutatások kimutatták, hogy azon nők, akik a 20 perces HIIT programmal edzettek, (amely 8 másodperc sprintből es 12 másodperc pihenésből áll) 6x több testzsírt égettek el, mint az a csoport, amelyik a 40 perces kardióprogramot követte állandó intenzitással ebből 60%- ban a maximumos hőfrekvencián.

HIIT edzés a zsírégetéshez

A fő oka annak, hogy a HIIT program a kardió edzésnél nagyobb mértékben csökkenti a testzsírt, abban rejlik, hogy a HIIT program után az anyagcsere kiegyensúlyozotabbá válik.


A program elősíegíti a kiegyensúlyozott anyagcsét

Az 1996-ban, a Baylor Orvosi Egyetemen végzett kutatás hogy a HIIT edzéstervet szobabiciklin végző alanyok jelentősen több kalóriát égettek 24 órás edzés alatt, mint azok, akik a megszokott intenzitással bicikliztek.

100 kalóriával többet lehet elégetni az edzésterv segítségével

Az American College of Sports Medicine od Florida State University (Tallahassee) éves találkozóján 2007-ben a tanulmányok bemutatása után a kutatók kijelentették, hogy a személyek, akik a HIIT tervet követték csaknem 10%-al több kalóriát égettek el 24 óra alatt, mint azok akik a folyamatos bevett gyakorlatokat végezték, mindezt annak ellenére, hogy az elégetett kalória összértéke megegyezett.

Az edzés kedvezően hat az anyagcsere kiegyensúlyozotabbá tételére, illetve a kutatók kijelentették, hogy a HIIT effektíven hat az izmokban lévő anyagcserére is, amelyek hozzájárulnak a zsírégetéshez és elnyomja a zsírképződést.

HIIT edzés a zsírégetéshez

Zsírégetés

A Laval University tanulmánya, amely szintén a HIIT program hatékonyságát bizonyítja testzsír égetésénél, kijelenti, hogy azoknál, akik a HIIT programban vettek részt a zsírégetés jelentősen nagyobb volt, mint azoknál, akikfolyamatosan a megszokott gyakorlatokat végezték.

Zsírenzimek szintjének csökkenése

A Norwegian University of Science and Technology (Trodheim) tanulmányai bizonyítják, hogy azok, akik 16 hetes HIIT edzéstervet követték és anyagcsere zavarban szenvedtek, szervezetükben 100%-alcsökkent a zsírsav termelő szintáz enzim mennyisége, mint azoknak, akik a mérsékelt intenzitású megszokott edzéstervet követték.

HIIT edzés a zsírégetéshez

A zsír, mint az edzés üzemanyaga

Az American Journal of Physiology által közzétett tanulmány új lehetőséget kínál a zsírégetésre a HIIT edzéssel. A tanulmányban megfogalmazták, hogy a 6 hetes edzésterv 50%- kal megnövelte azon speciális fehérjék számát az izomzatban, amelyek felelősek a zsír szállításáért a mitokondriumokba (ahol a zsír, mint üzemanyag kerül felhasználásra). Ezen fehérjék nagy mértékű előfordulása az izomban azt jelenti, hogy több zsír égethetőés használható fel üzemanyagként az edzés, valamint a pihenés során.

A HIIT tényleg áttörő siker a testépítők körében?

Egyszóval- igen. Ami mellett a legtöbb edző és testépítő érvel, az az, hogy a lassabb és hosszabb kardió a legeffektívebb a zsírégetésben és védi az izomtömeget– ám valójában a fordítottja az igaz.

A rövidebb időtartam alatt nagyobb intenzitással végzett kardió nemcsak segít megőrizni az izmok egészségét, hanem ténylegesen segít az izommennyiség kiépítésében is. Ha hosszabb ideig lassabban és megszokott tempóban edzetek, akkor az izomrostokat edzitek, így még aerobikusabbak lesznek és növelitek az állóképességet is.

HIIT edzés a zsírégetéshez

Tudtátok, hogy hogyan alkalmazkodnak az izomrostok, hogy még aerobikusabbak legyenek és bírják az állóképességet? Úgy, hogy kisebbek lesznek és elgyengülnek. Minél kisebb az izomrost, annál kevesebb idő szükséges a tápanyagoknak, hogy elérjenek az izomrostok minden részére. Ez tovább csökkenti az időt ahhoz, hogy a tápanyagokat, mint üzemanyagot, fel lehetne használni.

Gondolkozzatok el rajta. Higgyetek abban az állításban, amely azt mondja, hogy a megszokott kardio hosszabb idő után a legjobb az izomtömeg megőrzésére olyan, mintha azt mondanánk, hogy 2kg –os súly emelésével 30 perc alatt pontosan olyan izomzatot építhetünk ki, mintha 18kg-os súlyzót emelnénk tízes sorozatban kétperces pihenőkkel a sorozat között.Az erősen intenzív edzés egyértelműen hatékonyabb az izmok kiépítésénél.Ha belegondoltok, egy kis erősítés valamilyen mértékben a HIIT egyik formája. A tudomány is ezt bizonyítja.

HIIT és béta- alanin az izmok gyors növekedéséhez

A Journal of the International Society of Sports Nutrition– ban közölt tanulmány megállapította, hogy a férfi alanyok akik a 6- hetes HIIT programot követték ( hetente háromszor 15 percet edzettek naponta2:1 arányban elosztva a gyakorlati és a pihenés részt ) és béta- alanin-t szedtek3 hét alatt több, mint egy kiló izmot nyertek, mindezt annak ellenére, hogy nem erősítettek a program alatt.

HIIT edzés a zsírégetéshez

Tesztoszteron szint növelése a HIIT edzés segítségével

A következő tanulmány során, az új-zélandi kutatók versenybiciklistákat vizsgáltak, akik a 4-hetes HIIT edzéstervet követték, ami 30 perc sprintet a szobabiciklin és 30 másodperc pihenést jelentett. Az egyik csoport nagy ellenállással, míg a másik csoport kisebb ellenállással tekert.A megadott 30 másodperc alatt mindkét csoport a tőlük telhető legnagyobb sebességgel tekert.

A kutatók rájöttek, hogy azok a férfiak, akik a legnagyobb ellenállásnál tekertek, a tesztoszteronszintjük csaknem 100%- kal emelkedett, a kisebb ellenállásnál tekerőknél ez az érték csak 60% volt. Figyelembe véve azt, hogy a tesztoszteron elengedhetetlenül fontos az izom erősítéséhez és növeléséhez, a HIIT nagyobb ellenállás ellenében elősegíti az izom erősítését és növekedését.


HIIT edzés a zsírégetéshez

Azzal, hogy az edzés rövid idő alatt elvégezhető, a HIIT hozzájárul a lelki egészség megőrzéséhez is. A legtöbben a 30 perces futást a futógépen, vagy a szobabiciklizést monotonnak találják. A HIIT esetében az intenzitás tetőpontjának elérése intenzívebb edzést igényel, ám mindezt röviden és ösztönzőbben. Ennek köszönhetően az edzés szórakoztatóbb és nem tűnik olyan hosszúnak.

A HIIT edzésterv másik előnye, hogy szinte bárhol, bármilyen eszköz segítségével, vagy akár mindezek nélkül is elvégezhető. A HIIT gyakorlatokat lehet, de nem kötelező edzőtermi kardiógépeken végezni. Így a lehetőségek gyakorlatilag korlátlanok. Használhattok ugrókötelet, súlyokat, fitnesz szalagokat vagy akár a saját testsúlyos edzés is szóba jöhet.

HIIT edzés a zsírégetéshez

Amennyiben hosszú kardióedzésen gondolkoztok, adjatok egy esélyt a HIIT- nek is. Hatásos lesz a zsírégetésnél, a kiegyensúlyozottanyagcserétis elősegíti illetve segít a megfelelő izomtömeg kiépítésében. És mindezt a legrövidebb idő alatt.

8 hetes HIIT edzésprogram: A kezdő szinttől a haladóig

A következő edzésterv segít eljutni a HIIT kezdő szintjétől egészen a haladó szintig, mindezt csupán 8 rövid hét alatt.

• A bevezető, első fázis 1:4arányú felosztással kezdődik, amely a mozgásra és pihenésre oszlik. Az edzés teljes ideje 15 perc.

• A második fázisban nő a mozgás ideje,1:2 arányra osztva. Az edzés teljes ideje 17 perc.

• A harmadik fázisban a pihenés ideje a felére csökken, ami 1:1 arányú felosztást eredményez. Az edzés teljes ideje 18,5 perc.

• Végül, a negyedik fázisban a pihenés ideje újra a felére csökken, 2:1 arányra oszlik,tehát ateljes idő ezáltal 20 percre nő. Ez a HIIT haladó szintje.

itle	 HIIT edzés és a zsírégetés

Ezek az időintervallumok természetesen csak javalatok. Ha több, mint 2 hétre szükséges egy adott fázisban ahhoz, hogy tovább haladj a következő szintre, inkább maradj az adott szinten. Ez ugyanúgy érvényes akkor is, ha a fázis túl könnyűnek tűnik és egyből a következő fázisra szeretnél lépni, akkor ne hamozz.

Ezeket a gyakorlatokat olyan eszközök segítségével is végezheted mint például az ugrókötél, de a jumping jack, esetleg sprint vagy tekerés a szobabiciklin is kitűnő gyakorlatok. Csak kövesd a mozgás és a pihenés felosztását a leírtak alapján.

1. FÁZIS (1:4) = 1-2. hét

• 15 másodpercig végezz erősen intenzív gyakorlatokat

• 60 másodpercig pihenj vagy kevésbé intenzív gyakorlatokat csinálj

Ismételd meg még 10-szer és az utolsó 30 mp legyen a legintenzívebb


Összidő: 14 perc

HIIT edzés a zsírégetéshez

2 . FÁZIS (1:2) = 2-4. hét

• 30 másodpercig végezz erősen intenzív gyakorlatokat

• 60 másodpercig pihenj vagy kevésbé intenzív gyakorlatokat csinálj

Ismételd meg még 10-szer és az utolsó 30 mp legyen a legintenzívebb


Összidő:17 perc

3 . FÁZIS (1:1) = 5-6. hét

• 30 másodpercig végezz erősen intenzív gyakorlatokat

• 30 másodpercig pihenj vagy kevésbé intenzív gyakorlatokat csinálj

Ismételd meg még 11-szer és az utolsó 30 mp legyen a legintenzívebb


Összidő:18, 5perc

HIIT edzés a zsírégetéshez


4. FÁZIS (2:1)= 7-8. hét

• 30 másodpercig végezz erősen intenzív gyakorlatokat

• 15 másodpercig pihenj vagy kevésbé intenzív gyakorlatokat csinálj

Ismételd meg még 25-ször és az utolsó 30 mp legyena legintenzívebb


Összidő: 20perc

Szóval? Kipróbáljátok a nyolchetes kihívást? Garantáltan megéri.Természetesen, ha tetszett a cikk, osszátok meg ismerőseitekkel is.

Források:

• Boutcher, S. H. et al. The effect of high intensity intermittent exercise training on autonomic response of premenopausal women. Medicine & Science in Sports & Exercise 39(5 suppl):S165, 2007.
• Gorostiaga, E. M., et al. Uniqueness of interval and continuous training at the same maintained exercise intensity. European Journal of Applied Physiology 63(2):101-107, 1991.
• King, J. W. A comparison of the effects of interval training vs. continuous training on weight loss and body composition in obese pre-menopausal women (thesis). East Tennessee State University, 2001.
• Meuret, J. R., et al. A comparison of the effects of continuous aerobic, intermittent aerobic, and resistance exercise on resting metabolic rate at 12 and 21 hours post-exercise. Medicine & Science in Sports & Exercise 39(5 suppl):S247, 2007.
• Paton, C. D., et al. Effects of low- vs. high-cadence interval training on cycling performance. Journal of Strength and Conditioning Research 23(6): 1758-1763, 2009.
• Smith, A. E., et al. Effects of ?-alanine supplementation and high-intensity interval training on endurance performance and body composition in men; a double-blind trial. Journal of the International Society of Sports Nutrition 6:5, 2009.
• Talanian, J. L., et al. Exercise training increases sarcolemmal and mitochondrial fatty acid transport proteins in human skeletal muscle. Am J Physiol Endocrinol Metab IN press, 2010.
• Talanian, J. L., et al. Two weeks of high-intensity aerobic interval training increases the capacity for fat oxidation during exercise in women. Journal of Applied Physiology 102(4):1439-1447, 2007.
• Tjonna, A. E., et al. Superior cardiovascular effect of interval training versus moderate exercise in patients with metabolic syndrome. Medicine & Science in Sports & Exercise 39(5 suppl):S112, 2007.
• Trapp, E. G. and Boutcher, S. Metabolic response of trained and untrained women during high-intensity intermittent cycle exercise. Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol. 2007 Dec;293(6):R2370-5.
• Treuth, M. S., et al. Effects of exercise intensity on 24-h energy expenditure and substrate oxidation. Medicine & Science in Sports & Exercise 28(9):1138-1143, 1996.

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük