10 előny, ami miatt felhúzásokat kell végezned

10 előny, ami miatt felhúzásokat kell végezned

A deadlift már egy elkülöníthetetlen része  a kemény edzésnek amiből még David Robson, testépítő, személyi edző és a fitness magazin munkatársa sem enged. Állítja: „Tapasztalataim és eredményeim szerint, aminek tanúi voltam, a helyesen elvégzett felhúzás konkurencia nélküli izomtömeget épít fel, ráadásul az összes izomcsoportot megerősíti.” Igen, sokan a leghatékonyabb gyakorlatnak tekinti a guggolásokat, mivel megnövekedett erőhöz és izmokhoz vezet, de David Robinson kiáll a véleménye mellett, miszerint a felhúzás a felső és az alsó testet úgy dolgozza ki, mint semelyik más gyakorlat.

A felhúzás egyszerűen végezhető. Ragadjuk meg a súlyokat és kiegyenesített könyökkel emeljük fel, egyenes háttal, térdeket hajlítva, ahogyan azt a videón láthatjuk:

Rengeteg olyan előnye és jótékony hatása van, amit talán nem is sejtetek. Nézzük meg együtt, milyen egyedi előnyökkel rendelkezik:

1. A felhúzás hozzájárul a zsírégetéshez

Alwyn Cosgrove, személyi edző és számos fitness cikk szerzője, nemrégen egy tanulmányról írt, amelyben az érintettek három csoportra voltak osztva: az első csoport diétát tartott, a második diétát kardió edzéssel, a harmadik pedig diétát, kardió edzést, valamint erősítést.

felhúzás - gyakorlat

A diétát tartók csoportja megközelítőleg 6 kilót fogyott 12 hét alatt. A kadió csoport kevesebb, mint 7 kilótól szabadult meg (heti háromszor edzettek 50 percig). A harmadik csoport tagjai átlagosan 10 kilót fogytak ( 44% és 35% -kal többet, mint a diétás és kardió csoport). Tehát felhúzások segítségével a harmadik csoport több zsírt égetett, mint a diétázók, vagy a diétát kardióval kombinálók. Szemmel látható, hogy a súlyok emelésével több zsírt égettek, mi több, szálkásítjátok az izmokat, mint ezeket az aktivitásokat végezve.

2. Javítja a testtartást

„A felhúzás növeli az energiádat és a test stabilitásához vezet”, állítja Robson. Szintén az izmok erősítése a célja és a test egész tartásának javítása. Pozitív hatással van a hátra, megerősíti és biztosítja a stabilitását.

Ezek a termékek érdekelhetnek:

3. Több izomcsoportot köt össze egyszerre

Több izmot köt össze, mint bármelyik más gyakorlat, a guggolásokat beleértve. Minden legfontosabb izomcsoportot megmozgat. Amennyiben csupán egy gyakorlatot kell elvégeznetek, válasszátok a felhúzást. Ez az alsó és felső részetekkel együtt dolgozik, beleértve a hát bemelegítését is.

felhúzás - gyakorlat

4. Növeli az erőt, amit az edzőtermen kívül is hasznosítasz

A felhúzás építi az izmokat, olyanokat is, amire a mindennapi életben lehet szükségetek, legyen az bútortologatás, költözés vagy a nehéz bevásárlótáskák cipelése, ezért emiatt is érdemes feltétlenül betenni az edzéseitekbe.

felhúzás - gyakorlat

5. Az egyik legbiztonságosabb edzés

A felhúzás az egyik legbiztonságosabb gyakorlat, amelyet végezhettek. Természetesen itt is nagyon fontos a helyes technika. A gyakorlat során nem vagytok kitéve a súlyok okozta túlterhelés veszélyének. Amennyiben problémába ütköznétek és nem bírjátok a súlyzókat, egyszerűen ledobhatjátok. Még ha lármát is csináltok vele, legalább nem sérültök meg. Ehhez a gyakorlathoz még csak edzőtársra sincs szükségetek. Természetesen még jobb, ha van valaki, aki edzés közben motivál titeket a jobb teljesítmény elérése szempontjából.

felhúzás - gyakorlat

6. Erősíti a karizmokat

A felhúzások ismertek arról, hogy hatalmas mennnyiségű energiát igényelnek, ez pedig a szorításra is érvényes. Ez azzal magyarázható, hogy az ujjaink is szerepet játszanak a nehéz súlyok emelésénél. Az alkarnak hihetetlenül nagy erőt kell kifejtenie, és ha fokozod a nehéz súlyok emelését (helyesen), erőtök növekedni fog.

felhúzás - gyakorlat

7. Növeli a hormonszintet

Azzal, hogy elvégeztek 8 -10 ismétlést a felhúzásból, növelhetitek a növekedési hormonok és a tesztoszteron szintjét a testben. A tesztoszteron növeli az izomtömeg nagyságát és segítséget nyújt az izmok fejlődésében, amíg a növekedési hormon, mely a hipofízisben képződik, támogatja a szövetek gyógyulását, az izomtömeg növekedését és a zsírégetést.

Deadlift és előnyei

8. Nem feltétlenül drága „sport”

Sok gyakorlat számos drága felszerelést, kiegészítőket, sportcipőket és ruházatot igényel. A felhúzás nem tartozik ezek közé. Csupán pár rúdra és súlyra van szükség (attól függően mennyit tudsz megemelni). Ezt követően csupán emelnetek kell, letennetek és kész is. Természetesen, előbb ne felejtsük el elsajátítani a megfelelő technikát.

9. Javítja a kondíciót

Hisztek-e benne vagy sem, de ha elvégztek 10 ismétlést a felhúzásból, a kardiovaszkuláris kondíciótok növekedni fog. Ugyanakkor semmit sem szabad túlzásba vinni, ugyanúgy, mint a többi gyakorlat esetében, csak addig kell végezni az ismétléseket, amíg bírjátok.

felhúzás - gyakorlat

10. Sérülések elkerülése

A felhúzás megvédhet a serülésektől, mivel növeli izmaink erejét a kritikus részeken és kötéseken. Az ízületek támogatása alapjelentőségű a sérülések megelőzésben, főként a hamstring és a hát alsó részénél.

felhúzás - gyakorlat

Ha  azon tűnődtök, hogy nektek való-e a felhúzás, próbáljátok ki nehéz súlyok nélkül. Idővel adhattok hozzá súlyokat, amivel kiépülhet az erőtök is.

Ha a gyengébbik nem közé tartoztok, biztosan tudjátok, hogy nem kell tartanotok a masszív férfiasságtól, amely miatt a legtöbb nő elutasítja az erősítő gyakorlatokat és súlyokat. Ez a gyakorlat egyértelműen fejleszti a testeteket, tökéletesíti a tartást és hátatoknak is sokat segítetek vele.

Szoktatok felhúzást végezni? Osszátok meg velünk tapasztalataitokat hozzászólásokban. Amennyiben tetszett a cikk, támogassátok megosztással. 

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük